Cercetatorul roman Mihail Balanescu a primit premiul Alvin M. Weinberg pe anul 2004 pentru contributii remarcabile in domeniul ingineriei nucleare, cea mai inalta distinctie de acest fel acordata unui cercetator roman, informeaza Mediafax.
Medalia si diploma Weinberg, acordate de American Nuclear Society (ANS), i-au fost inmanate cercetatorului roman printr-o ceremonie care a avut loc, marti, la Washington, in cadrul galei de acordare a distinctiilor anuale de catre Societatea Americana de Stiinte Nucleare. In raportul de nominalizare sunt mentionate contributiile originale ale lui Balanescu la tehnologia, activitatea manageriala de varf si initiativele in domeniile nuclear si protectia mediului. Profesorului Balanescu i se recunoaste contributia la realizarea centrului de invatamant, cercetare si productie de pe platforma Magurele, "un mic Oak Ridge", comparatie cu renumitul centru american de cercetare si tehnologie nucleare.
ACTIVITATE
|
Nascut in anul 1922, Mihail Balanescu este unul dintre pionierii tehnologiei nucleare romanesti. A colaborat, inca de la infiintarea Institutului de Fizica Atomica de la Magurele, in 1949, cu profesorul Horia Hulubei, alaturi de care a condus domeniul nuclear din Romania mai bine de 30 de ani. In pofida numeroaselor oferte din strainatate, el a spus ca a preferat sa-si desfasoare activitatea in Romania. In iulie 1977 a fost ales membru al Academiei de Stiinte din New York, pentru contributiile aduse in domeniul nuclear, iar in perioada 1992-1993 a exercitat functia de guvernator pentru Romania si vicepresedinte al Consiliului Guvernatorilor in cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena.
|
Citește pe Antena3.ro