După patru ani de urmărire internaţională a fost arestat sârbul Krunislav Jovanovic, omul care a pus în circulaţie în România bilete la ordin fără nici un fel de acoperire în valoarea totală de 370 de milioane de dolari. Procurorii DIICOT au constatat că în acest fel membrii reţelei au reuşit să îşi însuşească bani şi bunuri în valoare de 40 de milioane de dolari.
Mafiotul sârb Krunislav Jovanovic (37 de ani), unul dintre cei mai mari ţepari din România a fost arestat în Bosnia, în urmă cu câteva zile. În perioada 2004-2006, gruparea condusă de Jovanovic la care aderase mai mulţi ofiţeri români, a tras o ţeapă de aproximativ 370 de milioane de dolari, după ce a pus în circulaţie 178.000 de bilete la ordin falsificate emise de o bancă din Los Angeles, declarată falimentară încă din 1996.
O dată cu arestarea grupării, Jovanovic a dispărut din România, pe numele său fiind emis un mandat de arestare internaţional. Dar Jovanovic a fost descoperit întâmplător, luni, într-un oraş din Bosanska Gradiška, după ce a încercat să retragă de la o bancă locală suma de aproximativ 1 milion de euro. Un tribunal din Bosnia va decide cererea de extrădare în România a sârbului.
Fost rezident în România în perioada 1990-2005, Krunislav Jovanovic a pus bazele unei reţele internaţionale de crimă organziată, căutând să atragă câţi mai mulţi membri specializaţi în falsificarea instrumentelor de plată bancare, care urmau să fie transportate şi puse în circulaţie la nivel internaţional. Cele 178.000 de bilete la ordin au fost falsificate cu ajutorul a doi sârbi, la o tipografie din Serbia, după care o parte dintre acestea au fost transportate în Croaţia, iar restul în România. Pentru a pune în circulaţie biletele la ordin, Jovanovic a încheiat un contract de cesiune fictive cu un om de afaceri sârb, din care rezulta că valoarea "hârtiilo" era în valoare de 370 milioane USD. Mai mult, a fost realizată şi o istorie de origine a acestor bilete pentru ca ulterior ele să poată fi folosie în vederea unor credite de la diferite bănci sau societăţi comerciale.
În vara anului 2006, procurorii DIICOT i-a reţinut pe Buran Bojneac şi Gheorghe Bădescu sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional specializat în fals de monedă sau alte valori. Cei doi făceau parte din gruparea condusă de Jovanovici ? fost preşedinte al organizaţiei sârbe antidrog Center Drustvene Sigurnosti, Dumitru Sauer - fost ofiţer SRI, Viorel Romanescu şi Mihai Rotaru (foşti politişti). Ultimii trei au fost acuzaţi că, în 2004, ar fi introdus în România, pe la Porţile de Fier, cele 178.000 de bilete la ordin, care au fost plasate într-o casetă de valori a unei bănci din Bucureşti. Potrivit rechizitoriului, Jovanovici a obţinut, în perioada februarie-martie 2005, adeverinţe de la o bancă din Bucureşti prin care se aproba depunerea a 20.327 de bilete la ordin în valoare de 40.654.000 de dolari, drept garanţie pentru mai multe împrumuturi. De atunci, se pare că Jovanovic s-a ascuns în ţările din fosta Iugoslavie.
Citește pe Antena3.ro