x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cei 2000 de muncitori de la Bechtel rămân în şomaj

Cei 2000 de muncitori de la Bechtel rămân în şomaj

13 Mar 2009   •   00:00

Compania americană Bechtel a decis prelungirea perioadei de şomaj tehnic pentru cei peste două mii de muncitori ai Autostrăzii Transilvania, până la finele lunii martie, deoarece nu s-au primit datoriile restante şi nici sumele pentru continuarea lucrărilor, susţine liderul sindical de la Bechtel, citat de Mediafax.



Liderul sindicatului de la Bechtel, Mihai Lup, a declarat, astăzi, că sindicaliştii au primit informaţii neoficiale conform cărora perioada de şomaj tehnic, care expira în 16 martie, s-a prelungit până în 30 martie. "Oficial, nimeni de la companie nu ne-a spus nimic, că vom începe de luni, 16 martie, activitatea sau nu. Neoficial, mai mulţi sindicalişti au fost informaţi că perioada de şomaj tehnic s-a prelungit până în 30 martie. Banii de şomaj tehnic i-am primit în fiecare lună, au intrat pe card în data de 10", a spus Lup. Potrivit acestuia, motivele invocate de conducerea companiei pentru prelungirea şomajului tehnic ar fi legate de neplata unor datorii mai vechi ale statului român, dar şi de faptul că nu s-au făcut, încă, plăţi pentru continuarea lucrărilor. În şomaj tehnic se află din luna decembrie şi ianuarie peste două mii de angajaţi ai Bechtel care lucrează la Autostrada Transilvania şi care primesc 75 la sută din salariu. Pe şantierul autostrăzii mai lucrează circa două sute de persoane, la întreţinere şi reparaţii. Directorul de comunicare al companiei Bechtel, Bogdan Sgârcitu, nu a putut fi contactat. Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, declara, la începutul lunii februarie, că, în opinia sa, compania americană Bechtel nu va mai recurge la disponibilizări colective pe şantierul Autostrăzii Transilvania, însă conducerea firmei a prelungit şomajul tehnic până în luna martie. Conducerea Bechtel a trimis în şomaj tehnic, cu plata a 75 la sută din salariu, peste 2.000 de persoane, în două etape, în 10 decembrie 2008 şi în 10 ianuarie 2009. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, declara, la finele lunii februarie, că ministerul pe care îl conduce va plăti în acest an companiei Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, 420 de milioane de euro, în baza unui protocol încheiat între cele două părţi.
Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat companiei americane Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania bechtel somaj tehnic