Emotii mari pentru cei 20 de concurenti inscrisi la concurs. Au venit din trei tari cu instrumentele cu care se mandresc cel mai mult, si care acum au ajuns in mainile marilor maestri lutieri. Sunt invartite pe toate partile, privirile incruntate incearca sa le patrunda tainele, sa le gaseasca punctele slabe, sa le diferentieze de celelalte. Iar in final, proba de foc: muzicieni de la Filarmonica de Stat din Tirgu-Mures le asculta asa cum numai ei stiu si incearca sa le stapaneasca vibratiile. Emotiile lutierilor nu sunt gratuite: castigatorul unui concurs international creste automat in ochii celorlalti, iar instrumentele construite de el vor avea un renume si o valoare mai mari. Juriul a decis: cea mai buna vioara a fost fabricata de un lutier din Ungaria, insa cele mai bune viole si violoncele sunt tot ale noastre, ale lutierilor din Reghin.
Concursul nu a fost privit cu ochi buni de lutierii din strainatate, iar putini au avut curajul sa vina sa se inscrie cu instrumente. Sunt pur si simplu prea mandri ca sa recunoasca valoarea instrumentelor muzicale romanesti, desi la marile concursuri internationale standurile noastre sunt cele mai vizitate. Totusi, concursul de la Reghin a venit ca o gura de oxigen pentru lutierii autohtoni, care se izbesc de renumele unor firme mai mari din strainatate, care domina piata. "Prin acest concurs ne-am propus sa promovam Romania pe plan international. Chiar daca Romania este recunoscuta ca cel mai mare producator de instrumente cu coarda si arcus, ma refer la vioara, violoncel si contrabas, trebuie sa aratam prin aceste concursuri pe care le organizam ca si la nivel calitativ, instrumentele romanesti pot concura cu cele construite in Italia, Franta si Germania, tari cu traditie in acest domeniu', a declarat Vasile Gliga, presedintele Asociatiei Artistilor Lutieri din Romania.
Cursuri de lutierie, la Academia de Muzica din Cluj
Din cauza ca instrumentele romanesti nu sunt inca recunoscute la adevarata lor valoare, multi lutieri aleg sa exporte piese si prefabricate, care sunt apoi inscriptionate cu siglele marilor firme din strainatate. Practic, o mare parte din viorile celebre din orchestrele lumii sunt de fapt, fabricate in Romania.
Insa meseria de lutier nu da semne sa se stinga. Tot mai multi tineri se reintorc la munca cu lemnul si isi incep afaceri pe cont propriu. Pentru ei, dar si pentru cei care canta la un instrument, Academia de Muzica din Cluj-Napoca va lansa un curs optional de lutierie. "Vrem sa venim in sprijinul popularizarii acestei arte. Aici nu este vorba de constructia unui instrument, aici este o arta pe care noi o sustinem. Studentii sunt foarte interesati de acest curs pentru ca intotdeauna trebuie sa iti ingrijesti instrumentul pe care il ai, trebuie sa stii sa-l apreciezi, sa-l reglezi, in situatii dintre cele mai diverse, cateodata inaintea unui concert daca se intampla ceva trebuie sa stii ce sa faci cu instrumentul acela', a precizat rectorul Academiei de Muzica din Cluj-Napoca, Vasile Jucan.