S.O.S. ● India şi China pun umărul la distrugerea mediului
Mai multe regiuni din India, China şi spaţiul ex-sovietic se află pe
lista celor mai poluate zone din lume. În extrema cealaltă se situează
regiuni din Orientul Mijlociu şi Oceania, considerate încă "verzi".
S.O.S. ● India şi China pun umărul la distrugerea mediului
Mai multe regiuni din India, China şi spaţiul ex-sovietic se află pe lista celor mai poluate zone din lume. În extrema cealaltă se situează regiuni din Orientul Mijlociu şi Oceania, considerate încă "verzi".
Şapte ţări au realizat trista performanţă de a găzdui pe teritoriul lor cele mai poluate zece locuri de pe întreaga planetă. Potrivit unui clasament pe anul 2007, realizat de Institutul Blacksmith şi citat de Agenţia France Presse, aceste adevărate "găuri negre" pentru mediul înconjurător afectează sănătatea a 12 milioane de persoane. Cei mai afectaţi sunt copiii, se arată în documentul dat publicităţii de organizaţia nonguvernamentală cu sediul la New York şi de fundaţia elveţiană Green Cross, care a participat la cercetare.
NOU-VENIŢII. Spre deosebire de 2006, în clasamentul celor mai poluate locuri şi-au făcut intrarea cîteva locaţii noi. Este vorba despre Sukinda şi Vapi (India), Tianying (China) şi Sumgayit (Azerbaidjan). Experţii semnalează că situaţia este extrem de îngrijorătoare la Vapi, "o regiune supraaglomerată de centre industriale unde au fost semnalate peste 50 de cazuri de contaminare a solului şi apei cu pesticide, bifenili policloruraţi, crom, mercur, plumb şi cadmiu". Pe lîngă acestea, pe lista neagră a celor mai poluate locuri din lume figurează Linfen din China, La Oroya din Peru, Dzerjinsk şi Norilsk din Rusia, Cernobîl din Ucraina şi Kabwe din Zambia. "Exploatarea minelor, poluarea care datează din perioada războiului rece şi producţia industrială neregulată sînt principalele cauze ale poluării identificate în raportul Institutului Blacksmith", se arată în documentul citat.
LISTA PE LARG. Organizaţia neguvernamentală a întocmit, de asemenea, o listă extinsă ce cuprinde 30 de locuri considerate extrem de periculoase pentru mediu şi pentru sănătatea şi chiar viaţa oamenilor. Ele sînt descrise drept "foarte toxice şi periculoase pentru sănătatea umană", printre ele aflîndu-se o serie de regiuni din Kîrgîzstan şi Republica Dominicană. În prezent, singurele zone considerate "curate" şi neafectate de poluarea industrială împinsă la limită sînt Orientul Mijlociu şi Oceania. Institutul Blacksmith a fost fondat în 1999 şi şi-a stabilit drept obiectiv susţinerea proiectelor de mediu legate de poluare. Fundaţia Green Cross Suisse militează pentru limitarea pagubelor generate de catastrofele industriale şi militare.
INDUSTRIE ŞI MINERIT
"Exploatarea minelor,poluarea care datează din perioada războiului rece şi producţia industrială neregulată sînt principalele cauze ale poluării identificate"
raportul Institutului Blacksmith
Citește pe Antena3.ro