Perfecţionarea cadrelor didactice din Bucureşti prin Programul Pestalozzi se desfăşoară, începând de săptămâna trecută, în cadrul unui nou Centru de Documentare şi Diseminare a Proiectelor Consiliului Europei, inaugurat la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, din Sectorul 6 al Capitalei. Programul se derulează sub egida Convenţiei Culturale Europene, începând din 1969, şi cuprinde stagii de formare continuă de scurtă durată (3-5 zile), organizate în toate statele membre ale Consiliului Europei şi în celelalte state părţi la Convenţie. „Prin programul Pestalozzi sunt oferite burse personalului didactic, în vederea îmbogăţirii experienţei profesionale, stabilirii unor legături cu cadre didactice din alte ţări pentru schimburi de idei, informaţii sau materiale didactice. Cunoştintele, abilităţile şi experienţele dobândite de participanţi sunt apoi diseminate unui număr cât mai mare de profesionişti din mediul educaţional din România.
Periodic, experţi români în educaţie participă la programele de formare de formatori derulate de Consiliul Europei. Unităţile de formare concepute de specialiştii români formaţi prin aceste module sunt pilotate la nivel naţional, după care vor intra în baza de resurse didactice ale Consiliului Europei”, afirmă Simona Crăciun, consilier în cadrul Direcţiei de Relaţii Internaţionale din Ministerul Educaţiei şi Cercetării. „Instituţia noastră a fost selectată pentru a deveni un astfel de centru datorită implicării sale în acest tip de activităţi pe parcursul anilor şcolari trecuţi”, arată Daniela Beuran, director al Liceului „Eugen Lovinescu”, participant la programul Consiliului Europei de formare de formatori pentru implementarea proiectelor Pestalozzi în ţara noastră.
Prima unitate de formare intitulată „Diversitatea concepţiilor despre lume şi cunoaşterea lumii în clasă” va fi pilotată, miercuri, cu ocazia inaugurării centrului, eveniment la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului ficolar din Capitală şi ai autorităţilor locale, directori de unităţi şcolare, profesori metodişti, consilieri pentru proiecte şi programe educative.
Programul poartă numele pedagogului elveţian Johann Heinrich Pestalozzi (1746-1827), cunoscut ca părintele pedagogiei centrate pe dezvoltarea abilităţilor intelectuale, afective şi manuale ale celui ce învaţă.