Centrul de Resurse Juridice solicită demisia de urgenţă a inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare, după ce IJ s-a autosesizat în cazul eliberării din arest preventiv a primarului Cristian Popescu - Piedone.
"Este absolut îngrijorător faptul că un judecător al Curţii de Apel Bucureşti (Constantin Luchian Constantinescu) a devenit subiect al autosesizării Inspecţiei Judiciare pentru simplul motiv că a decis eliberarea din arest a primarului Piedone şi cercetarea sa în libertate", se arată într-un comunicat al CRJ remis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, societatea trebuie să militeze pentru independenţa judecătorului, chiar dacă decizia acestuia nu este convenabilă publicului.
"Sentinţa ori decizia unui judecător se ia ţinând cont numai şi numai de probele de la dosar. Judecătorul nu face sondaj de opinie pentru a afla ce îşi doreşte populaţia. Judecătorul este supus numai legii şi asta înseamnă stat de drept", se arată în comunicat.
CRJ susţine că sistemul judiciar românesc se află într-un pericol "iminent" dacă inspectorii Inspecţiei Judiciare se sesizează din oficiu cu privire la hotărâri judecătoreşti definitive, unele dintre ele intervenind în timpul procesului penal.
"În ceea ce priveşte tendinţa din ultimele luni a Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza pentru că un judecător nu a declinat dosarul ministrului Oprea sau pentru că l-a eliberat din arest pe primarul Piedone ori pentru că alţi magistraţi au pronunţat anumite soluţii definitive (întotdeauna sesizarea a fost din oficiu, niciodată la cererea unui justiţiabil), acest lucru arată suspendarea tacită a statului de drept şi trecerea la justiţia populară. Pentru acest lucru suntem vinovaţi cu toţii, ONG-uri de profil, activişti din zona drepturilor omului, presă şi marea masă a magistraturii tăcute", se punctează în comunicat.
CRJ acuză Inspecţia Judiciară că a devenit "un instrument de hărţuire" a celor care "încă" fac magistratură.