x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cepoi: Coplata va fi o plată suplimentară faţă de asigurare, pentru orice serviciu medical

Cepoi: Coplata va fi o plată suplimentară faţă de asigurare, pentru orice serviciu medical

de Mediafax    |    02 Aug 2012   •   14:18
Cepoi: Coplata va fi o plată suplimentară faţă de asigurare, pentru orice serviciu medical

Coplata in sistemul sanitar va fi o plata suplimentara fata de asigurare, care va viza orice serviciu medical si care va avea rolul de a limita excesul nejustificat de servicii medicale si de a diminua riscul raportarii false de servicii, a precizat, joi, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

"Coplata este o plata suplimentara. Nu face obiectul pachetului de servicii, se plateste indiferent de servicii. Coplata are doua obiective, cu rolul de a limita excesul nejustificat de servicii medicale si de a limita riscul raportarii false de servicii medicale. Daca medicii vor taia chitante, nu vor mai fi raportari pe servicii care nu au fost facute. Nu cred ca, prin sistemul de coplata, medicul va fi de acord sa elibereze chitanta si sa plateasca el din buzunar banii, pentru a raporta mai multe servicii", a spus ministrul Sanatatii.

Potrivit lui Cepoi, valoarea coplatii va fi de patru-cinci lei in medicina primara si intre 40 si 90 de lei in spital.

"Spitalele vor avea coplata in functie de clasificare, iar medicii in functie de grade - un specialist, mai putin, un medic primar, mai mult", a mai spus Cepoi.

Ministrul Sanatatii a precizat ca proiectul legii coplatii, prevazut si in acordul cu Fondul Monetar International, va fi pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, joi sau vineri.

Vasile Cepoi a furnizat, recent, explicatii cu privire la legislatia privind coplata care nu a putut fi aplicata pana in prezent. Ministrul a spus ca "exista in toata lumea conceptul de coplata si va exista", insa, in Romania, legislatia privind coplata nu a putut fi aplicata, din "motive tehnice".

"Legea coplatii, care este aprobata de Parlament, nu a putut fi aplicata din motive tehnice. Pentru ca, asa cum a fost gandita, nu poate fi aplicata. De la faptul ca se prevede ca a douasprezecea parte din venituri se constituie plafonul maxim - ceea ce inseamna sa monitorizezi veniturile fiecarui cetatean, sa monitorizezi consumul de servicii pe fiecare cetatean s.a.m.d., ar insemna niste cheltuieli de administrare care ar depasi cu mult coplata. Sau ar trebui sa punem o coplata care ar reduce accesibilitatea populatiei la servicii medicale. Si atunci trebuie sa modificam legislatia", a spus ministrul.

Cepoi a mai precizat ca a inceput o serie de discutii cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, pentru a stabili cum ar putea fi modificata legislatia privind coplata, astfel incat aceasta sa fie aplicabila.

"Suntem in discutie cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, sa vedem cum putem modifica legea. Deci coplata este un mecanism - nu care reduce accesibilitatea la servicii medicale, ci care reduce accesibilitatea nejustificata la servicii medicale, pe de o parte, iar pe de alta parte permite un control mai corect al consumului de servicii medicale. Pentru ca daca acum un furnizor de servicii medicale rau intentionat poate sa raporteze in mod fals niste servicii medicale, atunci nu va mai putea, pentru ca va trebui sa aiba o chitanta si o plata facuta si o semnatura a cuiva, care a dat acei bani. Deci este si un mecanism de control si o limitare a consumului nejustificat medical de servicii medicale", a adaugat Cepoi.

×
Subiecte în articol: coplata spital