x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cerbi vînînd parlamentari

Cerbi vînînd parlamentari

de Diana Scarlat    |    09 Sep 2008   •   00:00
Cerbi vînînd parlamentari

PROTEST  ●  În sprijinul parcurilor naţionale
Prietenii naturii au protestat ieri în faţa Parlamentului împotriva unei legi aberante care ar permite vînătoarea în parcurile naţionale. La Izvor, parlamentarul-vînător a devenit vînat, iar cerbul Marcu a tras în el cu arcu’.



PROTEST  ●  În sprijinul parcurilor naţionale
Prietenii naturii au protestat ieri în faţa Parlamentului împotriva unei legi aberante care ar permite vînătoarea în parcurile naţionale. La Izvor, parlamentarul-vînător a devenit vînat, iar cerbul Marcu a tras în el cu arcu’.

Astăzi se votează în Parlament noul proiect de modificare şi completare a Legii vînătorii, ce ar da mînă liberă amatorilor de trofee să-şi exercite hobby-ul în parcurile noastre naţionale. Pentru a împiedica aprobarea legii, Asociaţia Kogayon şi altele au pregătit mitingul de protest desfăşurat ieri în faţa Camerei Deputaţilor, ca ultimă încercare disperată de a opri votul, deoarece, conform Constituţiei, preşedintele este obligat să o promulge după reexaminare, după ce a trecut de Senat cu unanimitate de voturi de două ori.

PUŢINI, DAR ACTIVI. În Parcul Izvor au ajuns la protest doar cîteva zeci de iubitori ai lighioanelor. Membri ai mai multor asociaţii, legaţi de acelaşi crez, indiferent de alte convingeri ideologice sau politice. Studenţi, jurnalişti, alpinişti sau din alte sfere de activitate, cei prezenţi au spus un “Nu!” hotărît iniţiativei legislative. N-a contat atît prezenţa lui Mircea Toma alături de un grup de tineri care se cred legionari, cît dorinţa tuturor de a apăra ariile protejate de votul parlamentarilor. Petiţiile împotriva acestei legi au fost semnate de 85 de organizaţii ecologiste şi de alţi peste 12.000 de oameni. Protestatarii au reuşit să se facă văzuţi şi auziţi, prin pancartele îndreptate către Casa Poporului şi prin tricourile imprimate ce i-au transformat în ţinte vii. Iar invitatul special al evenimentului n-a fost ministrul Mediului – şi el prezent –, ci parlamentarul-vînător, pe care protestatarii se înghesuiau să-l nimerească măcar cu o săgeată. “Sperăm că acum, fiind în prag de campanie electorală, se vor gîndi mai bine înainte de a vota. Dacă legea trece în forma asta, noi vom continua cu acţiunile de protest. Mîine vor merge în Parlament şi cei de la Ministerul Mediului, pentru că le-am solicitat sprijinul. Vor prezenta poziţia oficială, iar din partea organizatorilor va fi acolo cineva şi va prezenta toată campania”, ne-a explicat Liana Buzea, de la Asociaţia EcoAssist, în numele tuturor asociaţiilor protestatare.

Un ministru al Mediului necăjit

“Susţin acţiunea aceasta. Cred că în momentul acela, cînd s-a observat că a trecut astfel de lege de Parlament, am fost toţi, în aceeaşi măsură, foarte necăjiţi. Parcurile naţionale sînt singurele locuri unde putem să lăsăm animalele sălbatice în linişte, unde se pot înmulţi. Iniţiativa legislativă este totalmente în contradicţie cu acest principiu şi de aceea sînt împotrivă”, a declarat ministrul Mediului, care din mijlocul protestatarilor, a promis că va face totul. Poate de-acum înainte, dar, aşa cum a spus chiar el, nu mai e mare lucru de făcut dacă se votează azi în Parlament.

×
Subiecte în articol: observator