x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cere statului 3 kilograme de aur

Cere statului 3 kilograme de aur

20 Apr 2004   •   00:00

Descendenta unei familii de profesori universitari ieseni, Ana-Ruxandra Myller, cere statului roman sa-i inapoieze 463 de monede din aur.

Monedele care cantaresc aproape 3 kilograme au fost confiscate familiei Myller de vechea Procuratura in anul 1969. Valoarea totala a aurului revendicat de Ana-Ruxandra Myller, nepoata Verei Myller, s-ar ridica la peste 1,2 miliarde lei. Cea care sustine ca este nepoata Verai Myller a cerut in justitie returnarea aurului depozitat la BNR. Pentru evaluarea exacta a monedelor, Ana-Ruxandra Myller a chemat in instanta si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. BNR sustine ca nu poarta responsabilitatea returnarii aurului intrucat a fost doar un depozitar. Ministerul Finantelor Publice care reprezinta statul roman in acest proces sustine ca aurul nu poate fi returnat fiindca reclamanta nu a facut dovada confiscarii abuzive. Instanta a stabilit ca urmatorul termen de judecata sa fie pe 12 mai.

Proprietara banilor

Vera Myller-Lebedev a fost prima femeie profesor universitar din Romănia. Vera Lebedev s-a nascut in 1880 si a frecventat, la Petersburg, Scoala superioara de femei, luandu-si licenta in 1902. Apoi a plecat in 1903 in Germania, la Gottingen, unde si-a trecut din nou licenta, apoi doctoratul in matematici cu o teza in domeniul ecuatiilor integrale. La 30 noiembrie 1910, Vera Myller-Lebedev a fost numita docent al Universitatii din Iasi, apoi incadrata conferentiar titular la 1 ianuarie 1911. Alaturi de sotul sau, prof. Al. Myller, a participat la intemeierea si consolidarea Seminarului matematic al Universitatii.

Mirela Cimpoi

×
Subiecte în articol: observator