x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cerere regala - 11.000 ha de padure pe Valea Prahovei

Cerere regala - 11.000 ha de padure pe Valea Prahovei

de Radu Crivat    |    23 Noi 2005   •   00:00

Casa Regala a depus cereri de revendicare pentru 11.000 de ha padure in Prahova, suprafata ce reprezinta circa 7% din zona impadurita a judetului.

Regele Mihai revendica peste 11.000 de hectare de padure de pe Valea Prahovei, din localitatile Azuga, Busteni, Sinaia si Predeal. Pentru a avea o imagine exacta a dimensiunii acestei retrocedari, mentionam ca in judetul Prahova exista circa 150.000 de hectare de padure. Asta inseamna ca suprafata revendicata de Regele Mihai reprezinta aproximativ 7% din totalul suprafetelor de teren cu paduri. Prin aceasta Regele ar deveni cel mai mare proprietar de paduri din Prahova. In luna septembrie a acestui an, familia Regala a facut mai multe cereri de repunere in proprietate catre primariile din cele patru localitati si catre prefecturile din judetele Brasov si Prahova.

CONVOCARE. Avocatul familiei regale, Adrian Vasiliu, a fost convocat de Directia Silvica Prahova la o intrunire la care a participat primarul orasului Azuga, Adrian Purcaru, directorul DSP Prahova, Dumitru Zecheru, precum si consilieri juridici ai primariilor din Busteni, Sinaia si Predeal. "A fost o discutie in care am evaluat actele de la dosar. Peste aproximativ doua saptamani ne reintalnim, pentru a finaliza discutiile si sa stabilim unde sunt situate aceste terenuri", ne-a declarat Adrian Vasiliu, adaugand ca persoanelor prezente la intrunire li se parea normal ca terenurile sa fie restituite Regelui, "pentru ca au fost luate cu japca". Totusi, pe holurile primariilor se sopteste ca edilii nu ar fi foarte incantati de aceasta retrocedare. Primarul din Azuga a intrebat ce se va intampla cu proiectele pe care primaria le are in lucru in zonele care ar urma sa fie retrocedate, zone in care se afla si partia de schi Sorica. "Stati linistit, ca nu va strica nimeni proiectele. Majestatea Sa nu doreste sa distruga nimic, daca e facut frumos, ci doreste sa ajute", a fost raspunsul reprezentantului Casei Regale.

eVARA LUI 2001. La inceputul lunii august 2001, Regele Mihai a solicitat Primariei din Sinaia, printr-o cerere, retrocedarea Castelului Peles. Avocatul familiei regale a precizat ca cererea viza si imobilele Foisor si Pelisor.

LEGE. Guvernul Nastase anunta elaborarea unui act normativ "special" pentru a rezolva situatia. Ca urmarea a discutiilor cu familia regala, este elaborat un proiect de lege prin care regele primea 30 de milioane de euro in schimbul castelelor Peles, Pelisor si Foisor. Proiectul de lege a fost dezbatut de Parlament in aceasta legislatura.

Reprezentantii PRM au contestat la Curtea Constitutionala legea. Verdictul a fost clar: dispozitiile legii sunt neconstitutionale, deoarece contravin principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat si ale celui referitor la egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Executivul Tariceanu isi exprima "regretul" fata de decizia Curtii Constitutionale, dar anunta ca daca Regele Mihai I isi va recapata in Instanta bunurile,va incerca o formula de negociere.
×
Subiecte în articol: observator