x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CFR - Bugetul neaprobat pe 2008, motiv de grevă

CFR - Bugetul neaprobat pe 2008, motiv de grevă

de Elena Stan    |    05 Noi 2008   •   00:00

Vineri, 7.000 de ceferişti din cei 35.000 de angajaţi ai SNCFR intră în grevă între orele 7:00 şi 13:00 deoarece Guvernul nu le-a aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2008, deşi acesta trebuia aprobat de la sfârşitul anului trecut.



“Toate cele opt regionale de cale ferată vor înceta activitatea dacă guvernul nu aprobă până vineri bugetul pe 2008 şi există posibilitatea ca ceferiştii să înceteze activitatea pe termen nelimitat”, a explicat Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial. Neaprobarea bugetului a dus la lipsa banilor pentru investiţiile necesare în infrastructură, care pun în pericol viaţa ceferiştilor şi a călătorilor. “Este prima mişcare de protest a salariaţilor de după ’89 în care nu se cer majorări salariale, ci priveşte siguranţa la locul de muncă şi siguranţa călătorilor. Din cauza faptului că nu ne-a fost alocat nici până acum bugetul de investiţii pe 2008, oricând este posibilă producerea unei catastrofe care să se soldeze cu victime”, a spus Gheorghe Popa.

Nemulţumirile personalului din sistemul feroviar sunt legate şi de reorganizarea activităţii din CFR, ce viza includerea a zece staţii de întreţinere şi patru regulatoare pentru dirijarea circulaţiei feroviare. Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a spus că în cazul Căilor Ferate Române este nevoie în primul rând de o reformă, iar soluţia grevei, aleasă de ceferişti, nu este cea mai potrivită în acest moment. Personalul din Mişcare-Comercial include impiegaţii de mişcare, conductorii de tren, magazinerii, operatorii şi casierii.

×
Subiecte în articol: observator