x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiuariu, din nou in ring cu Morar

Chiuariu, din nou in ring cu Morar

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    07 Sep 2007   •   00:00
Chiuariu, din nou in ring cu Morar
Sursa foto: Christian Silva/

Şeful Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, ar putea pierde prima bătălie cu ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu. Acuzele de imixtiune politică a ministrului in activitatea procurorilor nu s-au confirmat, potrivit concluziilor Inspecţiei Judiciare a CSM.

Şeful Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, ar putea pierde prima bătălie cu ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu. Acuzele de imixtiune politică a ministrului in activitatea procurorilor nu s-au confirmat, potrivit concluziilor Inspecţiei Judiciare a CSM.

Disputa dintre cei doi a izbucnit public, in luna mai, o dată cu solicitarea făcută de ministru către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru revocarea din funcţie a procurorului Doru Ţuluş, şef secţie DNA.

MAI 2007. Atunci Daniel Morar, imediat după şedinţa CSM, a contraatacat in faţa camerelor de luat vederi, acuzăndu-l pe ministru de imixtiune in activitatea instituţiei pe care o conduce. Oficialul a dezvăluit atunci că in urmă cu aproximativ două săptămăni ministrul i-ar fi cerut telefonic informaţii legate de dosarele "importante" şi chiar blocarea unora dintre anchetele impotriva politicienilor, pe perioada suspendării preşedintelui Traian Băsescu. "Mi-a spus: «Vreau să ştiu anumite dosare importante, să ştiu de ele inainte de a apărea in presă, şi ar fi bine ca in perioada aceasta să nu se politizeze totul şi să nu mai apară dosare»", declara atunci Daniel Morar. Ministrul Chiuariu a negat acuzaţiile: "E o minciună! Eu doar i-am cerut şefului DNA să ţină instituţia departe de jocurile politice tensionate din acest moment". S-a declanşat imediat un control de către Inspecţia Judiciară a CSM, la sesizarea lui Morar.

SEPTEMBRIE 2007. Concluziile inspectorilor, neinsuşite incă de plenul CSM, arată că "Ministrul Justiţiei nu a desfăşurat activităţi de natură să afecteze independenţa şi imparţialitatea procurorilor DNA". Totuşi, inspectorii au sesizat "o anumită inflexibilitate a dialogului", dintre cei doi, "o ambiguitate şi rigiditate" a solicitărilor ministrului către

DNA. Aceste cereri ministeriale, potrivit Inspecţiei, au "un temei legal in punctul iniţial". Interesantă precizare. Verificările au mers chiar şi mai departe, constatăndu-se "chiar o anume presiune asupra conducerii administrative a Direcţiei". Inspectorii susţin insă că această presiune nu se regăseşte in conţinutul noţiunii de "imixtiune in activitatea unui procuror investit cu puterea de decizie in privinţa unor lucrări şi dosare penale determinate".

MISTER. La capitolul nelămuriri, inspectorii amintesc discuţia telefonică purtată de Morar şi Chiuariu la data de 12 aprilie 2007, din iniţiativa şefului DNA, care nu a lămurit echipa de control cu privire la obiectul convorbirii. De asemenea, nu a rezultat cu certitudine dacă la data de 24 aprilie 2007 ministrul Justiţiei a solicitat expres informări privind dosarele aflate in lucru ori blocarea lor temporară. Insă "in mod cert s-a conturat o simultaneitate a intervenţiilor telefonice ale ministrului Justiţiei cu momentul rezolvării unor dosare importante". Săptămăna viitoare plenul CSM va dezbate Nota Inspecţiei Judiciare, in prezenţa şefului DNA, care ieri a absentat motivat de la şedinţa Consiliului.

×
Subiecte în articol: observator morar