x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiuariu: Incă trei miniştri pe ţeava DNA

Chiuariu: Incă trei miniştri pe ţeava DNA

de Monica Iordache Apostol    |    Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    25 Sep 2007   •   00:00
Chiuariu: Incă trei miniştri pe ţeava DNA

DNA a cerut ieri Preşedinţiei inceperea urmăririi penale a ministrului Paul Păcuraru pentru luare de mită. Urmează Eugen Nicolăescu, Mihai Voicu şi Varujan Vosganian, a dezvăluit aseară ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, la Antena 3.
• Mihai Voicu: "Mă intreb de ce DNA ne ia unul căte unul şi nu face un lot ca in 1950" • Dan Radu Ruşanu: "Acţiunea DNA impotriva lui Păcuraru discreditează justiţia" • Păcuraru: "Nu am mers la DNA pentru oricum nu mi se spune de ce sunt cercetat"Â



DNA a cerut ieri Preşedinţiei inceperea urmăririi penale a ministrului Paul Păcuraru pentru luare de mită. Urmează Eugen Nicolăescu, Mihai Voicu şi Varujan Vosganian, a dezvăluit aseară ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, la Antena 3.


Miniştri in funcţie ori foşti membri ai Guvernului "cad" rănd pe rănd in atenţia Comisiei speciale de la Cotroceni, insărcinată cu analizarea sesizărilor privind răspunderea ministerială, fie la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fie la cererea Parchetului Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ). Ieri, trei asemenea cereri au ajuns pe masa Comisiei, una pentru ministrul Muncii, Paul Păcuraru, şi două pentru fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş.


LUARE DE MITĂ. In timp ce la Cotroceni Comisia specială era intrunită pentru a discuta cererea de declanşare a urmăririi penale pentru ministrul in exerciţiu al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi pentru fostul şef al Ministerului Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, DNA informa opinia publică despre o altă solicitare asemănătoare. Şeful DNA, Daniel Morar, l-a sesizat pe preşedintele Romăniei, pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Nicolae Paul Anton Păcuraru pentru infracţiunea de luare de mită in dosarul nr. 239/P/2007, potrivit comunicatului extrem de sec al DNA. "Este vorba despre infracţiunea de luare de mită comisă in timpul mandatului de ministru, dar nu e incepută incă urmărirea penală şi nu vă pot spune detalii", ne-a declarat adjunctul şefului DNA, magistratul Mircea Zărie.


MINISTRU ŞOCAT. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a aflat de la televizor că este cercetat de DNA şi s-a arătat "şocat". "Habar nu am despre ce dosar este vorba. Este o invenţie. Nu am luat niciodată mită, nu am luat niciodată nici un leu, nu am fost niciodată anchetat şi intrebat de vreun procuror ceva. Dacă cineva va spune despre mine că am cerut ceva, fie şi la nivel de aluzie, atunci imi voi da demisia imediat", a declarat Păcuraru pentru Jurnalul Naţional. El a precizat că nu i s-a adus pănă acum la cunoştinţă că ar face obiectul vreunei cercetări a procurorilor şi că este convins că este o chestiune politică. "Nu am nici o legătură cu dosarul pe care il invocă DNA şi vreau să ştiu cine va plăti dacă se va dovedi că sunt nişte invenţii", a susţinut Păcuraru. El a precizat că va merge azi in audienţă la DNA, in speranţa că i se va spune care este obiectul anchetei ce-l vizează. Şeful DNA, Daniel Morar, a declarat aseară la Realitatea TV că Păcuraru bate drumul degeaba, deoarece, de la DNA, nu va afla acuzaţiile pănă ce nu va fi pus sub invinuire. Poate afla insă de la membrii Comisiei speciale de la Cotroceni.


SUBMINAREA ECONOMIEI NAŢIONALE. Tot ieri, procurorul general al Parchetului ICCJ, Laura Codruţa Kovesi, i-a cerut şefului statului declanşarea procedurilor privind Legea răspunderii ministeriale şi pentru ex-ministrul Economiei, Codruţ Şereş. Potrivit comunicatului de presă, Kovesi solicită aviz pentru urmărirea penală a politicianului in două dosare penale: cel de "Spionaj şi trădare" (dosar 147/D/P/2007) şi cel privind "Hidroelectrica SA". In primul caz, Şereş este cercetat pentru trădare prin transmitere de secrete şi constituirea unui grup infracţional organizat pentru spionaj economic alături de fostul său coleg de Guvern, Zsolt Nagy. Comisia specială a mai fost sesizată o dată cu privire la aceste acuzaţii (in decembrie anul trecut), dar s-a desesizat ca urmare a demisiei lui Codruţ Şereş. Decizia Curţii Constituţionale de la 5 iulie a.c. ii obligă insă pe procurori să solicite avizul şi pentru miniştrii care nu mai sunt in funcţie, astfel că procurorul general a reiterat cererea. Al doilea dosar se află pe rolul DIICOT, Şereş fiind acuzat de subminarea economiei naţionale şi sprijinirea unei asociaţii infracţionale, "in cauză fiind dispusă inceperea urmăririi penale faţă de mai multe persoane cu rol decizional in cadrul SC Hidroelectrica SA", potrivit comunicatului PICCJ.


DE LA ZERO. "Solicitarea de azi are legătură cu dosarele din urmă cu zece luni. Nici atunci n-au fost prezentate dovezi, nici pe parcursul celor zece luni, timp in care aşa-zişii spioni au plecat din ţară, şi mă refer aici la Benyatov. In al doilea dosar... Dacă voia cineva să-i schimbe pe directorii de la Hidroelectrica puteau s-o facă, dar aceştia sunt tot acolo, iar sistemul energetic nu s-a prăbuşit. Eu cred că este vorba despre o lipsă de profesionalism. Noua solicitare este un mod de a recunoaşte greşelile făcute pe parcursul a zece luni, ne intoarcem la momentul zero", ne-a declarat Şereş.


LISTĂ. Cele două nume lansate ieri de DNA şi PICCJ vin să completeze deja lunga listă a foştilor şi actualilor miniştri pentru care s-a cerut pănă acum aviz de cercetare: fostul premier Adrian Năstase, fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, ex-ministrul Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, actualul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc. Lista a fost completată aseară de ministrul Chiuariu.


NEVASTA INTERCEPTATĂ. Tudor Chiuariu a acuzat DNA că ascultă ilegal atăt telefoanele politicienilor, căt şi pe cele ale rudelor şi ale apropiaţilor acestora. In cadrul emisiunii "Sinteza zilei", difuzată luni seara la Antena 3, ministrul Justiţiei a afirmat cu certitudine că soţia ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, are telefoanele ascultate de DNA, care după părerea sa este instituţia care deţine cea mai multă informaţie politică din Romănia. "DNA este arbitrul luptei politice din Romănia", a precizat ministrul Chiuariu.


"Acţiunile, din planul lui Băsescu"

Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ieri că acţiunile DNA şi ale Parchetului "fac parte din planul lui Traian Băsescu pentru susţinerea PD in campania pentru alegerile europarlamentare". Dan Voiculescu a apreciat că acţiunile DNA şi ale Parchetului General se desfăşoară pe un model foarte clar definit. "DNA distribuie acuzaţiile pe un model care nu este intămplător. Avem invinuiţi in acea partea a PSD-ului care s-a confruntat cu Traian Băsescu in 2004, şi mai nou in PNL, UDMR şi PC, exact acele formaţiuni care s-au manifestat impotriva lui Traian Băsescu. Toţi sunt vinovaţi intr-un fel sau altul pentru că au avut curajul să urmeze o altă direcţie decăt cea pe care o primeşte Emil Boc in fiecare zi prin SMS de la Cotroceni", a declarat liderul PC. El a avertizat totodată că acţiunile recente ale DNA susţin ideea că Băsescu amplifică prin toate mijloacele presiunile la adresa Guvernului, arătănd că perdanţii ofensivei prezidenţiale sunt numai cetăţenii.


Cazurile Chiuariu, Nagy şi Babiuc

Comisia specială de la Cotroceni a discutat ieri solicitările şefului DNA, Daniel Morar, referitoare la urmărirea penală a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi ale foştilor miniştri Zsolt Nagy (foto) şi Victor Babiuc. Ministrul Justiţiei a cerut ieri ca doi din membrii Comisiei, Marius Iosif şi Laura Ştefan, să se abţină in cazul său, pe motiv că se află intr-o situaţie de incompatibilitate. In cazul judecătorului Marius Iosif, Chiuariu a susţinut că l-a numit recent in funcţia de director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi că raporturile profesionale dintre ei ar putea da naştere unor suspiciuni. Ministrul a mai spus că Marius Iosif a informat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la această situaţie şi că trebuie să aştepte concluziile acestei instituţii. In privinţa Laurei Ştefan, Chiuariu a susţinut că aceasta nu poate fi obiectivă, deoarece şi-a dat demisia de la Ministerul Justiţiei după ce ministrul a cerut revocarea din funcţie a procurorului-şef de secţie din cadrul DNA, Doru Ţuluş. (M. Pasă Petru)


Fotbal la DNA

Procurorii anticorupţie lucrează parcă mai asiduu şi mai la vedere de cănd Inspecţia Judiciară a CSM a trecut pe acolo in control. Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a făcut ieri două drumuri la DNA, pănă la urmă el fiind solicitat in legătură cu dosarul privind corupţia din lumea fotbalului. El a stat doar 20 de minute in sediul DNA, la plecare intersectăndu-se cu un alt "vizitator" citat la Parchet, George Copos, finanţatorul Rapidului şi fost vicepremier. "M-au anunţat că mi-au fost ascultate telefoanele, că aşa e procedura. Urmează să mă cheme intr-o altă zi să imi prezinte caseta cu inregistrările şi să imi ia o declaraţie", a spus Becali, precizănd că ancheta procurorilor vizează un moment din urmă cu mai multe luni, atunci cănd el ar fi promis bani jucătorilor de la Gloria Bistriţa. Procurorii l-au intrebat dacă a şi dat banii pe care-i promisese, insă el a negat că ar fi şi plătit. "Păi io promit multe, dar nu mă ţin de cuvănt", a mai spus Becali, precizănd că este posibil ca şi Copos să fie audiat in acest dosar. (Violeta Fotache)

×