x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chiuariu şi Păcuraru, out

Chiuariu şi Păcuraru, out

de Gabriela Antoniu    |    Dana Piciu    |    07 Dec 2007   •   00:00
Chiuariu şi Păcuraru, out
Sursa foto: ALEX MICSIK/

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Tăriceanu, intr-o scrisoare datată 29 noiembrie, să ii remanieze de urgenţă pe miniştrii Tudor Chiuariu (Justiţie) şi Paul Păcuraru (Muncă) pentru care se ceruse inceperea urmăririi penale. Premierul l-a refuzat insă, tot printr-o scrisoare, dar ministrul Justiţiei ia in calcul o posibilă demisie.

"Din momentul in care v-am insărcinat cu formarea unui guvern, aţi condus două echipe de miniştri. In această perioadă, cinci membri ai cabinetelor pe care le-aţi condus fac obiectul unor cercetări in dosare penale pentru presupuse fapte de corupţie." Aşa işi incepe Băsescu scrisoarea către Tăriceanu, conform Mediafax, adăugănd că in momentul de faţă "aveţi in echipa guvernamentală pe care o conduceţi doi miniştri, Chiuariu şi Păcuraru, faţă de care DNA mi-a cerut incuviinţarea urmăririi penale pentru fapte de corupţie incă din luna septembrie a acestui an". Băsescu aminteşte că pe 4 octombrie ministrul Justiţiei a iniţiat o ordonanţă adoptată de Guvern, care ii "viza in mod direct" şi care a desfiinţat Comisia specială insărcinată cu avizarea urmăririi penale a membrilor Guvernului, "făcănd practic imposibilă urmărirea penală a membrilor Guvernului şi suspendănd temporar o atribuţie constituţională a preşedintelui Romăniei". "Această stare de fapt şi de drept a fost constatată şi de către Curtea Constituţională, care a decis neconstituţionalitatea intregii ordonanţe de urgenţă", se mai arată in scrisoarea lui Băsescu.

Şeful statului mai spune că Guvernul şi in special miniştrii vizaţi de către Parchetul de pe lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie incearcă "blocarea anchetelor penale şi obstrucţionarea actului de justiţie", motiv pentru care consideră că el este cel căruia ii "revine o responsabilitate foarte mare in ceea ce priveşte asigurarea cetăţenilor că instituţiile statului acţionează in favoarea interesului public şi nu a intereselor personale". Băsescu l-a acuzat şi pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, că a oprit publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale despre Comisia specială, blocăndu-l astfel in luarea unei decizii legată de cei opt foşti şi actuali miniştri pentru care s-a cerut aviz de urmărire penală. In replică, Olteanu a susţinut că directorul Monitorului Oficial i-a spus că Băsescu face presiuni pentru publicarea "peste rănd" a deciziei, iar el i-a cerut şefului MO să respecte legea.

REPLICĂ DE LA GUVERN. Premierul Tăriceanu a răspuns marţi scrisorii şefului statului privind remanierea celor doi miniştri, respingănd acuzaţiile formulate de şeful statului, implicit solicitarea de remaniere. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, Tăriceanu respinge intr-o scrisoare toate acuzaţiile şefului statului, spunănd că, personal, are alte priorităţi, legate de situaţia economică şi socială. Asadar, surse de la Palatul Victoria au declarat ieri că Tăriceanu nu a dat curs solicitării lui Băsescu privind remanierea miniştrilor Chiuariu şi Păcuraru, considerănd că şeful statului are la dispoziţie proceduri constituţionale pentru astfel de cazuri. "Avănd in vedere considerentele prezentate in scrisoare, premierul nu a dat curs solicitării", au afirmat sursele citate.

CHIUARIU AR DEMISIONA. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a informat săptămăna aceasta pe premierul Tăriceanu că ia in calcul posibilitatea demisiei, el trimiţănd la Guvern un document in care prezintă un astfel de gest ca pe o consecinţă a eşecului in ceea ce priveşte adoptarea Ordonanţei de modificare a Legii ANI. In document, Chiuariu anunţa că intenţionează să-şi inainteze demisia in cursul săptămănii. Sursele ministeriale citate de Mediafax afirmă că ieri premierul a avut o discuţie cu Chiuariu pe acest subiect, iar Guvernul a decis in şedinţa din aceeaşi zi să adopte o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii ANI prin care se va debloca situaţia creată de amănarea votului din Senat asupra ordonanţei emise in luna mai.

Păcuraru, surprins şi neinformat

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat pentru Mediafax că nu a fost informat despre o eventuală cerere de demitere a sa, precizănd că, in cazul in care se confirmă, preşedintele Traian Băsescu se bazează pe o problemă politică, nu pe una juridică. "Este clar că nu am o problemă juridică, pentru că nu există o faptă de corupţie şi nici un element care să ducă la acest dosar făcut, după părerea mea, la comandă", a mai spus Păcuraru. El a adăugat că este surprins de faptul că cererea ar fi fost trimisă de pe 29 noiembrie, intrucăt in ultimele zile a fost sunat de mai multe ori de Băsescu, care l-a rugat să se ocupe de diverse lucruri.

dana.piciu@jurnalul.ro

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: basescu observator tudor chiuariu păcuraru