x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cică judecăm iute, dar citaţiile nu vin!

Cică judecăm iute, dar citaţiile nu vin!

de Violeta Fotache    |    07 Ian 2009   •   00:00
Cică judecăm iute, dar citaţiile nu vin!

Procesul Anamariei Straus, şoferiţa care a accidentat-o mortal pe studenta Tatiana Duplei, a început ieri cu o amânare pentru un motiv pe care nu-l mai credeam posibil în justiţia anului 2009. Pur şi simplu, instanţa nu a citat nici una dintre persoanele care ar fi trebuit să fie prezente la proces. Şi asta din cauza Sărbătorilor de iarnă. Culmea ironiei, cel puţin pentru familia victimei!



Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, instanţă unde se judecă procesul în cazul Duplei versus Straus, au aşteptat ieri în van persoanele care ar fi trebuit să fie prezente în sala de judecată. Nici una nu a răspuns prezent apelului făcut de grefier la ora 8:45 dimineaţa. Singura voce care s-a auzit răspunzând a fost cea a avocatului surorii victimei. "Nu este prezentă nici inculpata?", s-a mirat judecătoarea Gabriela Tatu, preşedintele completului de judecată, care a fost nevoită să dispună o "a doua strigare", iar apoi chiar să amâne procesul pentru data de 10 februarie, din cauza lipsei de procedură. Pur şi simplu, instanţa nu a trimis citaţii nici inculpatei Anamaria Straus, nici martorilor, nici părţilor civile, Ludmila şi Boris Duplei. Explicaţia dată în scris în dosar pentru lipsa citării? "Termenul foarte scurt" (n.r. – dosarul a fost trimis instanţei la 19 decembrie 2008) şi "apropierea Sărbătorilor". Ironic, nu? Mai ales dacă ţinem seama de una dintre declaraţiile surorii victimei dată după moartea Tatianei Duplei: "Mă întreb doar ce Sărbători vom avea eu şi familia mea de acum încolo? Cum voi reuşi să-mi îmbărbătez părinţii, de unde vom găsi forţa să mergem mai departe? Doamne, ai grijă de noi şi ocroteşte-ne, pentru că toţi suntem în viaţă pietoni!...", spunea Ludmila Duplei.

INCULPATA RISCĂ ÎNCHISOAREA DE LA 2 LA 7 ANI
La 21 de ani, Tatiana Duplei, tânăra studentă moldoveancă, a murit în Salvarea care o ducea la spital, la data de 27 martie 2008, după ce bolidul Audi condus de Anamaria Straus a lovit-o chiar pe trecerea de pietoni de pe Bdul Kiseleff. Şoferiţa a fost trimisă în judecată opt luni mai târziu, sub acuzaţia de ucidere din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale prevăzute de art. 178, alineat 2, Cod Penal, cu pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani. Raportul de expertiză tehnică privind dinamica accidentului, întocmit de expertul tehnic judiciar conf. univ. dr ing. Alexandru Petrescu, în cadrul anchetei, arată fără dubiu că Tatiana Duplei a fost lovită pe trecerea de pietoni. Ea traversa regulamentar şi a fost lovită pe banda 3 a sensului de mers dinspre Arcul de Triumf către Piaţa Presei Libere, pe marcajul pietonal, după ce autoturismele de pe benzile 1 şi 2 îi acordaseră prioritate. Cercetările la faţa locului au relevat faptul că urmele de frânare ale autoturismului condus de Anamaria Straus lipseau cu desăvârşire. În lipsa lor, viteza maşinii în momentul impactului a fost estimată în funcţie de avariile autoturismului, a gravităţii leziunilor victimei şi a mecanismului de impact. Aceasta a fost de 55-60 km/h. Specialiştii au apreciat că accidentul ar fi putut fi evitat dacă şoferiţa ar fi respectat legislaţia în vigoare. Astfel ea era obligată să oprească nu doar pentru a acorda prioritate pietonului aflat pe marcajul pietonal, ci şi în condiţiile pe care Straus le-a acuzat, şi anume că nu ar fi avut vizibilitate. În acest caz, ea era obligată să reducă viteza până la oprire, pentru a explora câmpul de trafic. În plus, oprirea maşinilor de pe benzile 1 şi 2 indicau clar prezenţa unui pieton pe trecere, şoferul maşinii de pe banda 3 fiind obligat să oprească, precum ceilalţi.

×
Subiecte în articol: observator