Riscul de infarct sau indigestie creşte semnificativ în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou, însă pericolele care ne pândesc pe fiecare în parte în această perioadă sunt mult mai numeroase şi neaşteptate.
Iată mai jos cinci motive documentate de cracked.com pentru care perioada dintre Crăciun şi Revelion este cea mai periculoasă a anului.
5) Bradul de Crăciun
Odată cu spiritul sărbătorilor, bradul de Cărciun aduce în casele noastre şi aproximativ 25.000 de acarieni, care, în momentul în care dau de căldură, revin la viaţă şi încep să se înmulţească.
Vestea bună e că acarienii, nişte verişori ai căpuşelor, au dimensiunile prea reduse ca să fie văzuţi cu ochiul liber. Vestea proastă e că excrementele acarienilor sunt alergeni prin excelenţă. Toate acestea cuplate cu un sistem imunitar slăbit de frig pot duce la un Crăciun deloc fericit pentru cei care se dau în vânt după brazii din cale afară de stufoşi.
4) Sinucidere nu. Omor da!
Contrar miturilor, în perioada sărbătorilor nu creşte numărul sinuciderilor, din contră, cazurile de suicid devin mai rare. În schimb, creşte rata omorurilor!
Acest fenomen este întâlnit în toată emisfera vestică a globului, SUA fiind vârf de lance cu o creştere a ratei omorurilor de 6% faţă de alte luni.
O explicaţie pentru acest fenomen ar fi faptul că în perioada sărbătorilor oamenii sunt angajaţi în activităţi potenţial irascibile mult mai des ca în alte perioade ale anului.
În preajma Crăciunului şi a Anului Nou se stă mai mult la cozi, se călătoreşte mai des şi se cheltuiesc foarte mulţi bani, motive suficiente pentru ca celor mai colerici dintre noi să le sară ţandăra.
3) Crăciunul ar trebui să se termine la ora 14:00
Un alt pericol al perioadei dintre Crăciun şi Anul Nou constă nu atât în mâncărurile grase, tradiţionale, cât în cantitatea lor.
Nutriţioniştii spun că, de Crăciun, un mesean obişnuit consumă necesarul de calorii ale zilei până la ora 14:00, restul mâncării care intră în stomac putând fi cuantificată, apoi, în cele trei kilograme pe care creştinul mediu le pune pe el sub formă de grăsime, în această perioadă.
În perioada dintre Cărciun şi Anul Nou se consumă în medie 7.000 de calorii pe zi, iar când vine vorba de băutură, media consumului zilnic creşte cu 50% faţă de o zi obişnuită.
Toate aceste abuzuri pot duce în cazurile bune la indigestie, în cele mai rele la infarct. Or perioada sărbătorilor este cea mai proastă perioadă în care te poţi îmbolnăvi, dat fiind că doctorii specialişti sunt în concediu, iar camerele de urgenţă sunt pline de semenii tăi pofticioşi.
2) Moş Crăciun nu ţi-a făcut cadou strada...
Pentru posesorii de automobile, perioada sărbătorilor este deosebit de periculoasă, fiind tocmai acea perioadă a anului în e nevoie de alergătură multă.
Statisticile arată că în goana după cadouri şi în vizitele de curtoazie sau de interes la diferite rude care au loc între Cărciun şi Anul Nou, agresivitatea la volan a şoferilor creşte cu până la 30% faţă de alte perioade mai calme ale anului.
Evident, numărul de accidente de circulaţie sare şi el cu 20% peste normă.
1) Gipsul nu e o decoraţiune bună pentru sărbători
Anul trecut, peste 15.000 de americani au ajuns la Camera de Gardă electrocutaţi, tăiaţi sau cu diferite membre rupte în timp ce montau decoraţiuni de Sărbători.
De asemenea, în perioada 2007 – 2011, peste 230 de incendii de mari proporţii au izbucnit, în această ţară, din cauza instalaţiilor electrice de Crăciun.
În România astfel de statistici nu au fost încă întocmite, însă obiceiul de a monta decoraţiuni elaborate de Cărciun şi Anul Nou ia amploare, deci o revizuire a potenţialelor riscuri nu are cum să strice.