România şi-a încheiat în ianuarie mandatul la şefia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Bilanţ pozitiv: toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2007 au fost realizate. Ţara noastră a predat Serbiei preşedinţia Comisiei.
ICPDR - Ţara noastră a predat preşedinţia Comisiei Dunării
România şi-a încheiat în ianuarie mandatul la şefia
Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Bilanţ
pozitiv: toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2007 au fost
realizate. Ţara noastră a predat Serbiei preşedinţia
Comisiei.
Preşedintele ICPDR în 2007 a fost secretarul de stat din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile Lucia Varga. Aceasta spune că a avut cinci mari obiective pe care şi le-a propus pe perioada mandatului şi a reuşit să le ducă pe toate la îndeplinire.
DUNĂREA ŞI MAREA NEAGRĂ. “În primul rând, am organizat prima conferinţă comună a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea şi Convenţiei Mării Negre. Erau unele disensiuni aici, din cauza faptului că bazinul dunărean este cel care deversează cel mai mult în Marea Neagră. Vreau să vă spun că am reglat unele lucruri şi că, per total, am beneficiat de un sprijin politic important pentru proiectele pe care urmează să le desfăşurăm”, spune Lucia Varga. În al doilea rând, România a demarat un proiect de atragere a companiilor private într-un parteneriat pentru “curăţarea” Dunării. “S-a reuşit mobilizarea companiilor din ţările dunărene pentru reducerea poluării fluviului. Agenţii economici vor da bani pentru astfel de proiecte într-un program denumit «Friendly Business for the Danube», al cărui administrator va fi Secretariatul Convenţiei”, a explicat secretarul de stat.
EXPEDIŢIE PE DUNĂRE. În mandatul României, pe fluviu a avut loc o expediţie ştiinţifică denumită Joint Danube Survey, care a reunit oameni de ştiinţă, experţi şi cercetători din toate statele de pe cursul Dunării. Expediţia s-a desfăşurat în lunile august şi septembrie, încheindu-se cu un simpozion la Tulcea. În momentul de faţă, datele culese pe parcursul expediţiei sunt încă în faza de procesare, urmând ca rezultatele să fie anunţate în cursul lunii martie sau cel mai târziu în aprilie. Tot în 2007 s-a reuşit semnarea memorandumului pentru managementul Deltei Dunării, document parafat împreună cu Ucraina şi Republica Moldova.
HĂRŢI DE RISC. Tot anul trecut s-au făcut primii paşi pentru întocmirea hărţilor de risc la Dunăre. Inspirată de un proiect asemănător realizat pe Fluviul Rin, ideea hărţilor de risc a fost susţinută puternic de Germania în cursul anului 2007, astfel încât proiectul este aproape gata, după care se va cere finanţare de la Bruxelles. Banii, aproximativ 15 milioane de euro, ar putea fi alocaţi cel mai devreme în a doua jumătate a acestui an. Odată realizată această hartă, ea va putea fi folosită ca model şi pentru întocmirea de proiecte similare pe râurile interioare ale ţării.
PREDAREA ŞTAFETEI. Momentul de încheiere a mandatului s-a consumat la 21 ianuarie, preşedinţia Comisiei urmând a fi asigurată în acest an de Serbia. Ceremonia simbolică a constat din înmânarea de către Lucia Varga reprezentantului Serbiei a unei sticle cu apă din Dunăre, în prezenţa secretarului ICPDR, Phillip Weller.
MULŢUMITĂ
“Am organizat prima conferinţă comună a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea şi Convenţiei Mării Negre. Erau unele disensiuni aici, din cauza faptului că bazinul dunărean este cel care deversează cel mai mult în Marea Neagră. Vreau să vă spun că am reglat unele lucruri şi că, per total, am beneficiat de un sprijin politic important pentru proiectele pe care urmează să le desfăşurăm”
Lucia Varga secretar de stat, fost preşedinte ICPDR