x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine minte in cazul Munaf?

Cine minte in cazul Munaf?

de Marina Constantinoiu    |    21 Oct 2006   •   00:00
Cine minte in cazul Munaf?

Un locotenent american afirma, sub juramant, ca a participat la proce-sul din Irak al lui Munaf, pentru a formula plangerea oficiala din par-tea Guvernului roman. Romanii nu stiu nimic. In cazul asta, unde-i adevarul?

Un locotenent american afirma ca a participat la procesul din Irak al lui Mohammad Munaf, pentru a formula plangerea oficiala din partea Guvernului roman. Romanii nu stiu nimic. In cazul asta, unde-i adevarul?

La o saptamana de la aflarea vestii privind condamnarea la moarte prin spanzurare a ghidului irakiano-american al ziaristilor romani rapiti in Irak, Mohammad Munaf, ceata in legatura cu procesul in care s-a dat sentinta s-a indesit. De bine ce sambata trecuta, autoritatile romane spuneau ca nu stiau nimic despre un proces al lui Munaf la Bagdad, ieri am aflat ca un anume locotenent Robert Pirone, avocat la biroul de legatura cu Tribunalul Penal Central Irakian din Bagdad, ar fi fost prezent la tribunal, pentru a formula plangerea oficiala din partea Guvernului roman.

RESPINGERE. Tribunalul districtului Columbia a respins joi petitia avocatilor americani prin care se cerea ca Mohammad Munaf sa nu fie predat autoritatilor irakiene, dupa condamnarea acestuia la moarte. Tribunalul din Washington a respins ca "neintemeiata" petitia si si-a declinat competenta in abordarea cauzei condamnatului, argumentand ca nu intra in jurisdictia sa, el aflandu-se in custodia Fortei multinationale. Jonathan Hafetz, unul dintre avocatii lui Munaf din SUA, considera nedreapta decizia si afirma ca va face apel la o curte de apel federala, potrivit Mediafax.

SURPRIZA. In preambulul motivatiei care a stat la baza deciziei sunt cuprinse insa informatii pretioase, care adancesc si mai tare misterul din cazul Munaf. Astfel aflam, conform motivatiei semnate de judecatorul Royce C. Lamberth, ca reprezentantii Pentagonului - parte reclamata de avocatii lui Munaf din SUA - afirma ca locotenentul Pirone a fost prezent la proces in calitate de membru al Fortei Multinationale din Irak. Acesta ar fi declarat, sub juramant, ca a fost prezent la tribunal pentru a face "o plangere oficiala din partea Guvernului Romaniei referitoare la rapirea ale carei victime au fost romani". Pirone a fost sub juramant la proces, iar "autorizatia legalizata la notariat de a reprezenta Ambasada Romaniei a fost depusa la tribunal cu cateva saptamani in urma".

MANDAT. El a subliniat ca prezenta sa la proces s-a limitat la a da raspunsuri intrebarilor legate de caz, pe baza marturiilor anterioare ale acuzatilor, si a face plangerea oficiala, in conformitate cu legislatia irakiana. De capul lui oare? Pirone sustine ca Munaf si ceilalti patru condamnati la moarte au avut dreptul sa faca declaratii. Munaf ar fi dat o declaratie, reafirmand ca este nevinovat si ca marturiile anterioare i-au fost luate prin mijloace coercitive.

Potrivit lui Pirone, nici un alt membru al Fortei Multinationale nu a mai participat la proces, iar alti membri ai acesteia prezenti in sala erau observatori si gardieni. "Nu a fost prezent nici un general american si nici un general reprezentand o alta tara membra a coalitiei", spune Pirone. Inca un detaliu care contrazice declaratii anterioare, chiar ale presedintelui Basescu: conform documentului semnat de judecatorul american, "ostaticii romani au fost eliberati in mai 2005 intr-un raid al trupelor aflate sub comanda Fortei Multinationale". Presedintele Basescu afirma, la 22 mai, ca eliberarea a fost "o operatiune executata 100% de serviciile de informatii ale statului roman".

DREPTURI. Din acelasi document, pus la dispozitia Jurnalului National de catre avocatul american al lui Munaf, Jonathan Hafetz, aflam ca procedurile de transferare a detinutilor aflati in custodia Fortei Multinationale si condamnati de o curte irakiana dureaza doua-trei saptamani. Un condamnat la moarte are dreptul la recurs automat la Curtea Irakiana de Casatie, avand la dispozitie 30 de zile de la pronuntarea sentintei pentru a inainta dosarul catre aceasta instanta.

JUSTITIA NEAGA ORICE IMPLICARE
Ministerul Justitiei sustine ca nu a avut cunostinta despre delegarea vreunui ofiter american care sa reprezinte statul roman in procesul lui Munaf. Seful Directiei Drept International si Tratate din cadrul institutiei, Razvan Radu, ne-a declarat ca "Ministerul nu a imputernicit nici un ofiter american sa reprezinte Guvernul roman in proces". Potrivit acestuia, institutia la care lucreaza nu a stiut nimic despre o asemenea reprezentare. "Nici nu ar fi avut sens sa imputernicim pe cineva care sa reprezinte statul roman, atat timp cat tara noastra si-a exercitat si isi exercita in continuare propria jurisdictie cu privire la acuzatiile aduse lui Munaf. Inca de la inceput, urmarirea penala in cazul rapirii jurnalistilor romani s-a exercitat la Parchetul din Romania, rechizitoriul intocmit de procurorii romani impreuna cu dosarul au fost trimise spre judecare instantei din tara. Atat autoritatile irakiene, cat si cele americane au fost notificate", ne-a spus Razvan Radu. Teoretic, atat Romania, cat si Irakul erau competente sa judece cazul: tara noastra, pentru ca victimele au cetatenie romana, iar Irakul, pentru ca fapta s-a petrecut acolo. "Avem de-a face cu un conflict de jurisdictie, dar niciodata autoritatile romane competente, instanta sau parchet, nu au cerut transferarea procedurilor judiciare catre cele irakiene", a declarat Razvan Radu.
  • Miruna Pasa
  • ×
    Subiecte în articol: observator munaf