x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine sunt parintii copiilor conceputi in laborator

Cine sunt parintii copiilor conceputi in laborator

27 Ian 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Adriana Iliescu, mama de Cartea Recordurilor, a dat nastere la 67 de ani unui bebelus care, genetic, nu-i apartine. Micuta Eliza-Maria poarta genele unei mame-donatoare necunoscute si ale unui tata-donator necunoscut. Spermatozoizii si ovocitul ce s-au intalnit in eprubeta, pentru ca embrionul sa o fertilizeze pe varstnica mamica, sunt, practic, rezultatul unui joc la ruleta. Pot apartine unora dintre miile de donatori de ambele sexe. Numele adevaratilor parinti genetici ai Elizei-Maria sunt imposibil de cunoscut. In urma consultarii specialistilor, noi va prezentam portretul-robot al acestora. Cel mai probabil, taticul biologic este un student viguros, iar mamica biologica, o femeie care a dat ea insasi nastere unui copil in urma fertilizarii in vitro.

Fat-Frumos din eprubeta

Cumparati-va un Fat-Frumos daca aveti bani! Ochi albastri, brunet, o suvita cazuta fatal pe fruntea-i ingandurata, dar semeata, cuceritor si atletic. Musai trebuie sa fie si destept foc, ca sa aiba cu cine semana.
CATALIN PRUTEANU

MAMA DE 67 DE ANI. Adriana Iliescu nu cunoaste care este tatal biologic al fetitei sale
Fiecare parinte isi doreste sa aiba cel mai frumos si cel mai destept copil. Daca nu merge prin metoda traditionala, putem sa apelam la o clinica specializata in reproducere asistata, unde se gaseste materialul necesar pentru procreere: sperma si ovulele.

PRIMUL DIN EPRUBETA. Doua metode sunt mai des folosite: inseminarea artificiala (sperma recoltata de la partener sau de la un donator anonim este injectata, absolut nedureros, in uter) si fertilizarea in vitro. Ultima metoda mai este cunoscuta si sub denumirea de "copil la eprubeta". Ovulul, este fecundat cu un spermatozoid. Rezulta un embrion care, dupa cel mult cinci zile, este implantat in uter.

RASPUNSURI. Ce vor insa viitoarele mame atunci cand sperma sotului nu da randament sau cand propriile ovule sunt de vina? Cine doneaza sperma si cine ovocite? Doctorul Laura Dracea, medic-sef coordonator al Departamentului de Reproducere Umana Asistata din cadrul Clinicii "Panait Sarbu" din Bucuresti, profesorul Ioan Munteanu, cel care a realizat prima fertilizare in vitro din Romania, la Timisoara, in 1995, doctorul Romeo Micu, de la Clinica De Obstetrica si Ginecologie I din Cluj-Napoca, si doctorul Dan Tutunaru de la Spitalul "Elias" din Capitala au incercat sa raspunda la aceste intrebari. "Sperma poate dona orice om sanatos. Un barbat poate dona sperma si la 50 de ani. De obicei, barbatii care doneaza sunt studenti, iar media de varsta este de 25 de ani. Femeile pot dona ovule pana la 35 de ani", spune medicul Munteanu. Profesorul afirma ca unii donatori de sperma isi fac probleme de constiinta gandindu-se ca vor avea copii biologici. Femeile, mai putin. "Cele mai multe doresc ca viitorul copil sa aiba profilul sotului. Unele vin chiar cu donatori din randul rudelor", mai spune Munteanu. "Toate vor sa ramana insarcinate cu sperma sotului", crede doctorul Dan Tutunaru.

DONATORII. Donarea de sperma si de ovocite este insa benevola la Clinica "Panait Sarbu". Uneori se mai acorda beneficii in bani, in jurul sumei de 500.000 de lei. Ovocitele se doneaza insa gratuit. Oricum, sustine Laura Dracea, in schimbul spermei, donatorii beneficiaza de efectuarea gratuita a analizelor. Clinicile particulare ofera remuneratii in jurul sumei de 50 de euro pentru sperma. Pentru ovocite, pretul creste cam la 250 de euro. Ca majoritatea celor care vin sa doneze sperma sunt studenti ne confirma si doctorul Laura Dracea. Motivele sunt simple: "Ei afla cel mai repede despre metoda. Afla unul de la altul. Au aflat ca exista posibilitatea de a-si face toate analizele, ceea ce reprezinta un beneficiu major. Asta inseamna analiza sangelui, spermograma, sifilis, SIDA, hepatita, deci tot ce inseamna boli transmisibile sexual. Am avut inclusiv si studentii nostri de la medicina, care au fost in clinica si i-am intrebat daca nu vor sa doneze sperma si au donat sperma. Sunt chiar si unii pacienti care nu sunt cu problemele, ci sotiile au probleme, si accepta sa doneze si pentru alte cupluri care au nevoie", afirma Dracea.

DONATOARELE. La doamne, problema nu mai este atat de simpla. Barbatii donatori n-au nevoie decat de maini puternice si destula lipsa de inhibitie, femeile trebuie sa faca intai un tratament ovarian, dupa care ovulele se recolteaza prin punctie ovariana. "Donatoarele sunt de obicei paciente care fac fertilizare in vitro pentru ele insele, deci au ele nevoie de tratament, neavand neaparat probleme de ovulatie. Sotul are probleme sau sunt probleme de alta natura. La ele ovarele functioneaza bine. De la cele care sunt tinere, la un tratament hormonal, recoltam 20-30 de ovule. Sunt de acord de multe ori sa doneze ce au suplimentar recoltat. Asta reduce costul tratamentului, pentru ca prin donarea de ovule achita o parte din tratament. Datele sunt confidentiale, nu se stie cine a donat si unde ajung ovulele. Sunt persoane care spun: daca pot sa ajut si am destule, de ce sa nu donez?", afirma Laura Dracea. Se face un istoric al bolilor transmisibile, se face un istoric medical al familiei, cu bolile parintilor, ale fratilor si rudelor apropiate. "Daca exista ceva posibil transmisibil, mai facem la unii donatori analize genetice. La unii, deoarece costurile sunt destul de ridicate", sustine Dracea. Nu se accepta femei peste 35 de ani pentru ca riscurile cresc. Dupa 35 de ani, ovulele pot fi inferioare calitativ, sa duca la mai multe avorturi sau sa cauzeze malformatii.

ALEGEREA. Sunt multe date despre donatorul de sperma, in afara, bineinteles, de nume, date stranse intr-un catalog pe care o viitoare mamica il poate consulta ca pe oricare catalog de produse cosmetice. "La banca de sperma, fiecare donator are o fisa in care sunt trecuti toti parametri, incepand cu rasa, inaltimea, greutatea, culoarea parului, culoarea ochilor, grupa de sange, antecedente medicale, profesia, inclusiv hobby-uri", spune doctorul Dracea. "Majoritatea pacientelor alege sa semene cu propriul partener. Unele au o anumita preferinta, vor sa aiba o anumita varsta sau o anumita profesie. Am avut persoane cu un ten mai inchis la culoare, nu neaparat de alta rasa, dar mai bruneti, si care vor neaparat donatori blonzi si cu ochii albastri. Sau vor sa aiba acceasi profesie cu cea pe care o au ei. Nu are nici o relevanta pana la urma. Oricum, o evaluare se face din start in momentul in care se face aceasta fisa, ca sa nu existe dubii apropo de nivel de inteligenta sau probleme psihologice", sustine Laura Dracea. Doctorul Romeo Micu de la Cluj-Napoca afirma ca cei mai multi dintre donatori sunt tineri, cu studii medii. Chiar daca studentii se inghesuie cel mai mult, numarul donatorilor de sperma nu este suficient, sperma e pe sponci. "Nu prea exista suficienta popularizare si mediatizare a metodei si atunci incercam si noi, prin mediile cu care avem de a face, sa mai spunem", marturiseste medicul. Poate fi un indemn pentru donatorii din toata tara. Mergeti la banca de sperma!

SURPRIZE SI DEZAMAGIRI
Se poate intampla ca aceia care vin sa doneze sperma, persoane necasatorite sau care nu au copii, "aproape jumatate" dintre voluntari, dupa cum afirma doctorul Dracea, sa afle ca nu au sperma de calitate suficienta. Cu ocazia aceasta afla ca, pe viitor, vor avea probleme de fertilitate. Se pot si razgandi daca au probleme cu constiinta. "Din momentul in care se razgandesc, pot sa vina sa spuna ca nu mai sunt de acord ca sperma sa fie folosita si sperma care este congelata se distruge", afirma medicul Laura Dracea.
O MAMA-RECORD
La 67 de ani, Adriana Iliescu a nascut o fetita, Eliza Maria, dupa noua ani de tratament, intrand astfel in Cartea recordurilor, in calitate de cea mai varstnica mama din lume. A fost o fertilizare in vitro, Adrianei fiindu-i implantati initial trei embrioni rezultati din sperma si ovocite donate. Numai un singur embrion a reusit sa se dezvolte pana in stadiul in care sa poata deveni un bebelus nascut prin cezariana. Eliza-Maria este sanatoasa si creste ca un bebelus normal.
×