x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cioacă recunoaşte că Elodia a murit pe 30 august 2007

Cioacă recunoaşte că Elodia a murit pe 30 august 2007

de Oprea Adriana    |    Adriana Oprea-Popescu    |    06 Apr 2012   •   10:32
Cioacă recunoaşte că Elodia a murit pe 30 august 2007

Astazi, Judecatoria Brasov a decis achitarea lui Cristian Cioaca si a lui Adrian Nitu, coinculpat din dosarul privind infractiunile informatice. In acelasi dosar, Curtea de Apel Brasov il condamnase pe Cioaca, in septembrie 2010, la 3 ani cu suspendare.

In luna februarie 2012, Judecatoria Brasov a declarat moartea prezumata a Elodiei, decizie in baza careia a fost eliberat certificatul de deces. Cristian Cioaca a depus acest act la dosarul privind infractiunile informatice, solicitand instantei, prin avocat, achitarea. “Potrivit art. 1 din Codul Penal, doar o persoana in viata poate fi ocrotita printr-o norma penala. Ori, cata vreme s-a depus la dosar hotararea judecatoreasca ce confirma decesul Elodiei din 30 august 2007, ea nu putea fi subiect al unei astfel de infractiuni o luna dupa aceea. Este interzis de lege sa discutam de infractiune in acest context. Din punctul meu de vedere, infractiunea din actul de inculpare nu exista. Doar persoanele in viata sunt ocrotite de legea penala', si-a motivat solicitarea, in fata instantei, avocata lui Cristian Cioaca, Maria Vasii.

Moartea Elodiei ii da un motiv, lui Cristian Cioaca, apararii lui si instantei ce a dispus achitarea, sa-l scape de procesul pentru infractiuni informatice. Probabil ca aceleasi argumente vor fi invocate si in dosarul de furt intre soti, aflat acum la Curtea de Apel Brasov, dosar in care tot Judecatoria Brasov a dispus, in prima instanta, achitarea, motivand, hilar, ca fapta (furtul intre soti) nu a fost comisa de inculpat (sotul).

Pe termen lung insa, Cristian Cioaca va pica singur in propria capcana. Dosarul in care este acuzat de omor calificat urmeaza sa fie trimis in instanta, iar atunci Cioaca nu-si va mai putea construi apararea pe ipoteza acreditata de el de-a lungul timpului, ca Elodia e vie si fugita de-acasa prin lume. Certificatul de deces, eliberat in urma declararii mortii prezumate, nu mai e acum doar o hartie formala, ci un act care a produs efecte juridice in penal.

Astazi, prin achitarea de care a beneficiat, Cioaca a rostit, clar si raspicat, un adevar pe care-l nega: Elodia e moarta, iar decesul ei s-a produs pe 30 august 2007. Ultimul care a vazut-o in viata si singurul invinuit pentru moartea ei este el.

Istoria dosarului pentru care a fost achitat

Avocata Elodia Ghinescu (38 ani) a fost vazuta ultima oara pe 29 august 2007. Singurul care sustine ca a vazut-o in viata si in dimineata zilei de 30 august 2007 este sotul ei, Cristian Cioaca, invinuit de omor calificat inca din septembrie 2007. Conform rechizitoriului DIICOT Brasov, pe 2 septembrie 2007, Cristian Cioaca, impreuna cu un alt politist, Marius B., a intrat in biroul Elodiei si a accesat ilegal, de pe laptopul acesteia, corespondenta ei de pe yahoo. Pe 24 septembrie, un post de televiziune l-a pus in legatura cu hackerul Adrian Nitu, caruia Cioaca i-a cerut sa intre pe adresa de gmail a Elodiei, sa sustraga toata corespondenta si sa o trimita spre o alta casuta de mail, apoi sa schimbe parola de acces la mail-ul Elodiei. Pentru aceste fapte, pe 15 noiembrie 2007 DIICOT Brasov a declansat urmarirea penala impotriva lui Cioaca si a lui Adrian Nitu, Marius B. avand calitatea de invinuit. Pe 15 ianuarie 2008, Cioaca a fost retinut, alaturi de hacker, in dosarul prinvind infractiunile informatice. Curtea de Apel Brasov a respins propunerea pentru mandat de arestare, insa pe 24 ianuarie Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus, doar fata de Cristian Cioaca, arestarea preventiva pentru 29 de zile. Pe 29 ianuarie 2008, Curtea de Apel Brasov a admis eliberarea sub control judiciar, iar Cioaca a iesit din arest pe 2 februarie, cand ICCJ a respins recursul formulat de DIICOT.

In timpul cercetarilor penale, Cioaca a refuzat sa dea vreo declaratie anchetatorilor. Pe 16 februarie 2009, a fost trimis in judecata, alaturi de Adrian Nitu, iar pe 27 septembrie 2010, Curtea de Apel Brasov a pronuntat sentinta. Cioaca a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de acces fara drept la sisteme informatice, plus 2 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de restrictionare fara drept a accesului la date informatice, plus alti 3 ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date informatice. In sistemul juridic roman pedepsele se contopesc, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea. Instanta a dispus insa si “suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicate, pe o durata de 5 ani, ce constituie termen de incercare, potrivit prevederilor art.86/2 Cod Penal'. In acelasi dosar, Adrian Nitu a primit o pedeapsa de 1 an si 6 luni, cu suspendare. Inculpatii au fost obligati sa plateasca in solidar partii civile Ghinescu Elodia Marilena, prin curator Ghinescu Robert (Nitur. – fratele avocatei) suma de 20.000 de RON, daune morale. Condamnatii au facut recurs si, pe 4 aprilie 2011, ICCJ a casat sentinta Curtii de Apel Brasov si a trimis cauza, spre competenta solutionare, la Judecatoria Brasov, taxand astfel o eroare procedurala din dosar: Cioaca fusese ofiter de politie judiciara, conform Ordinului MAI nr. 4141 din 11 aprilie 2005, insa in ianuarie 2008, o data cu punerea in miscare a actiunii penale in dosar, el a fost pus la dispozitie si apoi eliberat din structurile politiei judiciare, conform art.65, alin (2) din Legea 360/2002. Prin urmare, la data trimiterii in judecata, el pierduse calitatea pentru care o Curte de Apel ar fi fost competenta sa-l judece. Insa nici DIICOT, nici instanta care a primit dosarul nu au verificat competenta materiala. Pe 4 mai 2011 dosarul a ajuns la Judecatoria Brasov, iar la primul termen de judecata lui Cioaca i-a fost ridicat controlul judiciar impus in ianuarie 2008. De atunci si pana azi, cand a fost pronuntata sentinta, procesul a avut 11 termene. Pe ultimele patru judecatoarea le-a dat pentru a amana pronuntarea sentintei. Avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a anuntat ca va ataca decizia de azi cu recurs, iar dosarul va ajunge, pentru a doua oara, la Curtea de Apel Brasov.

Descarca de aici rechizitoriul DIICOT

×
Subiecte în articol: cioaca elodia