x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cioacă, tupeu maxim

Cioacă, tupeu maxim

de Andreea Sminchise    |    06 Apr 2011   •   14:40

După ce luni a scăpat, ca prin urechile acului, de excluderea din Poliţie şi de închisoare, Cristian Cioacă a trecut la atac. Astăzi, la Tribunalul Braşov s-a judecat primul termen din procesul în care soţul Elodiei a atacat dispoziţia comandantului IPJ Braşov (n.r. - la acea vreme, Constantin Arişanu), prin care a fost pus la dispoziţie, dar şi avizul procurorului general al României, Laura Kovesi, prin care i-a fost retrasă calitatea de ofiţer de poliţia judiciară. Pe rolul Tribunalului se află dosarul 2132/62/2011, având ca obiect “litigiu privind funcţionarii publici (legea nr.188/1999)”. Reclamantul Cristian Cioacă solicită constatarea nulităţii actelor emise de IPJ Braşov şi de Parchetul General.

Ironic, luni, 4 aprilie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în dosarul privind infracţiunile informatice şi a decis retrimiterea dosarului la Judecătoria Braşov, pentru competenta soluţionare, lui Cioacă i-a folosit la maxim tocmai faptul că nu mai era ofiţer de poliţie judiciară, calitate în baza căreia Curtea de Apel Braşov îl judecase, condamnându-l la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere.

Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului prevede la art.65, alin. (2) - “Poliţistul faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală sau care este judecat în stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie”. Prin urmare, în ianuarie 2008, în conformitate cu ordonanţa DIICOT de punere în mişcare a acţiunii penale şi începând cu data respectivei ordonanţe, inspectorul principal Cioacă Cristian a fost pus la dispoziţia IPJ Braşov.

Conform Legii 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, art. (6), alin (1), “numirea, promovarea şi eliberarea poliţiştilor în/din funcţiile structurilor poliţiei judiciare se fac potrivit normelor de competenţă aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei”. Ordinul ministrului Administraţei şi internelor nr.1504/2006 prevede, la art. 3, alin (3), că “retragerea avizului conform de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie atrage după sine încetarea calităţii de lucrător în cadrul poliţiei judiciare”.

Ieri, Parchetul General ne-a confirmat că este parte în procesul intentat de Cioacă. Din jurse judiciare am aflat că, în vreme ce Parchetul şi-a prezentat, în scris, punctul de vedere în această cauză, IPJ Braşov nu a luat niciun fel de atitudine, negând că ar putea avea vreo calitate în dosar. Următorul termen al procesului este pe 13 aprilie a.c.

×
Subiecte în articol: elodia cioacă