x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De unde ia Ciolacu bani pentru despăgubiri în cazul „Roșia Montană”: Vinovații trebuie să plătească

De unde ia Ciolacu bani pentru despăgubiri în cazul „Roșia Montană”: Vinovații trebuie să plătească

de Redacția Jurnalul    |    04 Mar 2024   •   22:15
De unde ia Ciolacu bani pentru despăgubiri în cazul „Roșia Montană”: Vinovații trebuie să plătească
Sursa foto: Captur Antena 3 CNN

Premierul Marcel Ciolacu spune că scandalul cu intrarea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO a apărut „ca să apară un partid politic, USR”, iar acum cei care au insistat cu acest demers vor trebui să explice de ce nu au ținut cont de avertismentele primite din toate direcțiile.

Întrebat cum va acoperi România un gol de miliarde dacă pierde procesul de la Tribunalul de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile, premierul Marcel Ciolacu a spus că scandalul cu intrarea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO a apărut pentru a face loc unui nou partid politic, USR.

„În primul rând miliardul din vaccinuri am discutat și în Coaliție, și cu ministrul de Finanțe... să vedem. Mă întorc: asta au făcut când au fost (la conducerea țării - n.r.)! Oamenii sunt niște amatori. Cum să cumperi vaccinuri pe care nu le-am fi folosit niciodată nici dacă ne vaccinam fiecare de 10 ori. E ceva ilogic. E ceva... undeva e o suspiciune. Vreți să știți cu Roșia Montană? De ce a apărut Roșia Montană? Ca să apară un partid politic. Uniți Salvăm Roșia Montană. Acea manifestare „Uniți Salvăm Roșia Montană” într-o lună de zile s-a transformat în Piața Victoriei în „Uniți Salvăm România”, în USR, unde era lider domnul Cioloș. Domnul Cioloș când Sotin Grindeanu depunea jurământul la Cotroceni de prim-ministru, toată lumea aștepta ca domnul Cioloș să plece acasă. Nu! Domnul Cioloș făcea ședință cu ministrul Culturii și trimitea Roșia Montană să intre în UNESCO. Este clar că a fost ceva la mijloc. Să vină să dea explicații!”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3 CNN.

Premierul a precizat că mai întâi așteaptă decizia și apoi, așa cum a promis, o să pună la dispoziție toate documentele din Guvernul României cu tot planul.

„Sunt o groază de prim-miniștri care au insistat. Viorica Dăncilă a amânat cu 3 ani de zile. A venit domnul Orban și a considerat că trebuie imediat. Au mai întrebat încă o dată oamenii: „Sunteți siguri?” Și domnul Cîțu a dat. Este ceva la mijloc. Cineva va trebui să ne spună de ce a fost insistența asta. Ce se ascunde în această decizie?”, se întreabă Ciolacu.

Premierul României consideră că se va face o anchetă la fel ca și în cazul vaccinurilor, iar vinovații trebuie să plătească. Ciolacu a mai spus că nu vor fi introduse taxe și impozite în plus pentru ca România să poată plăti despăgubirile.

„Domnul Cioloș are pensie specială de comisar, are de unde să plătească. Și în cazul vaccinurilor s-a declanșat o anchetă. Nu fac eu anchetă. Să așteptăm decizia. Pe mine mă interesează banii, să nu plătim aceste sume. Să vedem decizia și vom vedea. Vom avea din nou negocieri cu Comisia (în cazul în care România va fi obligată la despăgubiri - n.r.), sub nicio formă nu trebuie să venim cu taxe pentru că nu vii cu taxe într-un moment în care începi o cteștere economică, fiindcă atunci scufunzi economia, cum s-a întâmplat cu decizia cu tăierea cu 25%. Nimeni nu va face. Ar fi o greșeală economică să face acest lucru. Se vor negocia aceste lucruri. Sper că până la urmă și reforma administrativă va fi dusă până la capăt. Nu e vorba că vom tăia. Se vor așeza în sfârșit pe alte baze sistemul public. E o reformă așteptată de 30 de ani. Nu putea face Ciolacu în 6 luni. Am creat cadru legal. Am început minister cu minister, o să începem agenție cu agenție, companie cu companie. E un lucru de durată, măcar un an de zile”, a mai spus Ciolacu.

Roşia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO în vara anului 2021, „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât şi necesitatea luării de măsuri urgente de protecţie”.

Cerinţele actualizate ar putea ajunge „la un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari”, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ciolacu roşia montană despăgubiri