x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciolacu anunță un acord asupra unui plan extins pentru reducerea cheltuielilor statului

Ciolacu anunță un acord asupra unui plan extins pentru reducerea cheltuielilor statului

de Redacția Jurnalul    |    31 Iul 2023   •   16:00
Ciolacu anunță un acord asupra unui plan extins pentru reducerea cheltuielilor statului
Sursa foto: gov.ro

Numărul funcțiilor de conducere în sistemul public va fi redus, îndemnizațiile de conducere la societățile de stat vor fi plafonate, procesul de descentralizare a unor decizii va fi forțat - sunt măsurile anunțate de premierul Marcel Ciolacu pentru reducerea cheltuielilor statului.

„Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului. Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat!”, anunță premierul.

Acesta spune că zeci de măsuri au fost identificate, ceea ce va duce, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții: „Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat”.

În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole. Primul pas va fi actualizarea tuturor redevențelor cu rata infației.

„Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență”, arată prim-ministrul.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ciolacu plan cheltuieli stat