x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Circuit off road ilegal în situl protejat Munţii Ţarcului

Circuit off road ilegal în situl protejat Munţii Ţarcului

de Alexandru Nastase    |    25 Aug 2009   •   00:00
Circuit off road ilegal în situl protejat Munţii Ţarcului
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Mârlănia loveşte din nou zonele strict protejate din România. În situl Natura 2000 Munţii Ţarcului, degradarea mediului natural a atins în multe locuri cote de alarmă din cauza numeroaselor incursiuni cu motociclete de tip Enduro, ATV-uri, maşini 4x4 şi snowmobile pe pajiştile alpine, în afara drumurilor publice, în plină zonă protejată. Autorităţile dau din umeri.

Conform OUG nr 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006, art. 52, al. 3(d), "pe teritoriul ariilor naturale protejate sunt interzise (...) accesul cu mijloace motorizate, care utilizează carburanţi fosili pe suprafaţa ariilor naturale protejate în scopul practicării de sporturi, în afara drumurilor permise accesului public şi a terenurilor special amenajate".

Circulaţia motorizată pe suprafaţa ariei naturale protejate din Munţii Ţarcului a produs deja distrugeri însemnate, care sunt greu de refăcut, iar aceste acţiuni continuă. Prin păduri, dar mai ales pe păşunea alpină, motocicletele şi ATV-urile au făcut şanţuri adânci. Fiecare ieşire măreşte aria distrusă, tăind noi urme pe lângă cele vechi. O dată stratul vegetal îndepărtat, urmele devin albie pentru torente, se adâncesc, iar degradarea devine ireversibilă. În felul acesta se distruge un mediu natural unic, cu valoare recunoscută la nivel internaţional, făcând parte din ultimul peisaj forestier intact din Europa (exceptând Scandinavia şi Rusia) şi pentru care există deja avizul Academiei Române de creare a unui parc naţional.


SESIZĂRI PESTE SESIZĂRI
Asociaţia nonguvernamentală Atitudine a semnalat abaterile de la lege şi distrugerile rezultate în repetate rânduri autorităţilor de mediu competente: Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin şi Garda de Mediu Caraş-Severin, prin adrese depuse în ultimii doi ani. În ciuda acestor sesizări, nu s-au luat măsurile corespunzătoare pentru a opri ilegalităţile, care continuă.

După primele două adrese înaintate APM Caraş, prin care se solicita comunicarea măsurilor luate pentru instituirea regimului de protecţie şi de control al aplicării acestuia, dată fiind deteriorarea gravă a mediului, în răspuns s-a referit doar la acţiuni de conştientizare şi dezbateri publice. Aceasta în situaţia în care sesizările menţionau clar abateri grave de la legislaţia în vigoare. Nici la a treia revenire, solicitând informaţii despre măsurile de protecţie pe care APM Caraş este obligată să le ia, conform OUG. 57/20 iunie 2007, cu privire la regimul ariilor naturale protejate, art. 12, al. 2, răspunsul nu a precizat nici o măsura concretă luată. În tot acest timp, distrugerile ilegale continuă, iar zona se degradează tot mai mult.


GARDA DE MEDIU RIDICĂ DIN UMERI

Garda de Mediu Caraş-Severin, căreia îi revin obligaţiile de control, a procedat la fel de evaziv: conform răspunsului primit, "răspunderea organizării de acţiuni de recreere cu vehicule motorizate este integral a organizatorilor acestora". În acelaşi timp, Garda de Mediu se delimitează la a "asigura paza ariilor protejate", care ar reveni Poliţiei Comunitare. Însă privind obligaţia de control care îi revine prin lege, după multiplele ilegalităţi semnalate concret, cu menţionarea numelor organizatorilor de acţiuni enduro, răspunsul furnizat se rezumă la "impunerea unor măsuri concrete impuse".

Este absolut necesar să se găsească soluţii concrete la situaţia care se perpetuează de atât timp şi să se ia atât măsuri de prevenire (instalarea pe drumurile de acces şi în principalele comune limitrofe de panouri informative, care să atragă atenţia asupra statutului protejat al zonei şi al interdicţiei de circulaţie motorizată în afara drumurilor publice, instalarea la punctele de acces critice de bariere controlate), cât şi măsuri de sancţionare a prezentelor abateri, conform legii.

Contactaţi telefonic de Jurnalul Naţional, reprezentanţii Gărzii de Mediu au confirmat sesizările ecologiştilor, dar spun că nu au cum să dovedească cele semnalate.

"Natura în Munţii Ţarcu a ajuns într-o situaţie critică. În acest ritm, zecile şi uneori sutele de vehicole motorizate, care agresează pajiştile alpine în fiecare săptămână, vor transforma o arie protejată într-o zonă de dezastru ecologic", a declarat Octavian Radu Topai, de la Asociaţia Atitudine.

×
Subiecte în articol: observator