x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate

Ciucă: Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   16:15
Ciucă: Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate

„Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate, iar faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilență mai mare pe termen mediu și lung”, a spus, miercuri, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, la la deschiderea BSDA 2024.

Președintele Senatului susține că în toată Europa există o dezbatere extinsă despre regândirea paradigmei de securitate și despre nevoia de a investi în apărare.

„Încă din 2015 România a înțeles că trebuie să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în primul rând pentru sine și apoi în regiune. Prin consensul tuturor actorilor politici, bugetul alocat apărării a crescut la 2% din PIB. Acest procent a crescut din nou la 2,5%. Este important ca o parte din aceste fonduri să fie utilizată inclusiv pentru restartarea industriei de apărare”, a spus Nicolae Ciucă.

El arată că România a avut o tradiție pe zona industriei de apărare, pe care începe să o reia și pe care o poate valorifica rapid.

„Recent s-au făcut pași în direcția bună, pe care i-am încurajat și din postura de ministru al Apărării și din cea de premier. Mă refer la parteneriate și contracte importante pentru industria de apărare. România va avea cea mai mare fabrică de pulberi din Europa în județul Brașov. Țara noastră va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanța dotarea fabricii de pulberi, vorbim de o investiție de aproape 400 de milioane de euro. După 20 de ani de inactivitate, fabrica de armament din Reșița va produce, în scurt timp, obuze, în baza unui contract semnat de ROMARM cu o subsidiară din România a unei companii britanice. La începutul acestui an, centrul de întreținere, reparații și revizii pentru elicopterele S-70 Black Hawk din cadrul societății Aerostar S.A. Bacău a devenit operațional. În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunitățile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Nu în ultimul rând, salut anunțul companiei coreene Hanwha Aerospace care intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de a furniza mașini de luptă a infanteriei, în cadrul programelor de înzestrare, pentru a contribui la capacitățile de apărare ale Forțelor Armate Române și la creșterea industriei locale de armament”, a declarat președintele Senatului.

El susține că, în viitor, trebuie să investim în educația superioară pentru a crește specialiști în producerea de tehnică militară și să stimulăm importul de know-how prin parteneriatele pe care le dezvoltăm cu statele membre NATO.

El mai transmite că, pe termen lung, statul român trebuie să investească în capacități de producție în domeniul militar sau cu dublă utilizare, pentru a întări capacitatea de reziliență a României în situații de criză, și trebuie susținute demersurile privind dezvoltarea cercetării și consolidarea progreselor înregistrate la nivel european în cooperarea industrială în domeniul apărării și domeniile conexe apărării, care pot contribui semnificativ la aceasta.

Nicolae Ciucă spune că România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securității.

„Suntem parte a celei mai mari alianțe militare defensive din lume, deci parte a unui sistem de descurajare foarte solid. Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai Alianței în anii care vin. Faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilență mai mare pe termen mediu și lung. Va trebui - probabil - să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu amenințări hibride, care vor căuta să ne slăbească sau să ne reducă încrederea în forțele noastre și în parteneriatele pe care le avem. Pentru a face față cu bine acestei provocări pe termen lung nu e suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democrația românească. Radicalismul politic rămâne o problemă pentru România, fiindcă slăbește coeziunea socială. Vocile din România care atacă Uniunea Europeană, care-i atacă pe aliații noștri occidentali fac un serviciu Rusiei”, a mai spus Ciucă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă Rusia