x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată

Ciucă: România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată

09 Noi 2022   •   11:40
Ciucă: România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată
Sursa foto: gov.ro

Prin creșterea capacității de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența energetică, afirmă Nicolae Ciucă, după semnarea a două scrisori de intenție privind împrumuturi ale US EximBank pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă.

„Astăzi (miercuri - n.r.), la Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului. Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare”, scrie pe Facebook Nicolae Ciucă.

Premierul precizează că proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Cea de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030.

„Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă. Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România și Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două țări”, încheie premierul.

Cele două scrisori de intenție din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităților 3 și 4 și un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcție efectivă a proiectului.

 

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca energie romania