x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CJ Tulcea spune “Nu” renaturării Deltei Dunării

CJ Tulcea spune “Nu” renaturării Deltei Dunării

de Florenţa Gavrilă    |    05 Feb 2009   •   00:00

Consiliul Judeţean Tulcea nu va ceda nici în 2009 amenajările agricole şi piscicole pe care le deţine în Delta Dunării, pentru ca acestea să fie renaturate, potrivit preşedintelui Victor Tarhon. În schimb, CJ ar putea creşte valoarea redevenţelor încasate din concesionarea acestor incinte.

Programul de reconstrucţie ecologică din Deltă a fost oprit aproape definitiv în 2005
Jurnalul foto

În anii comunismului, lacuri şi canale din Delta Dunării au fost secate şi transformate în terenuri pentru agricultură. O parte din amenajări a fost redată circuitului natural, în cadrul unui program de reconstrucţie ecologică. Programul a fost stopat aproape definitiv în 2005, de atunci renaturându-se suprafeţe foarte mici. Motivul? Terenurile care au rămas de renaturat fuseseră concesionate între 1996 şi 2000 de guvernarea CDR-PNL-PD, iar Consiliul Judeţean Tulcea, actualul gestionar al contractelor, nu vrea sub nici un chip rezilierea concesiunilor şi “trecerea” terenurilor la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care ar putea să le renatureze.

REDEVENŢE MAI MARI
Anul acesta, CJ Tulcea vrea să renegocieze contractele, pentru a obţine şi mai mulţi bani din redevenţe. Decizia vine în urma unei evaluări a contractelor de concesiune, concluzia fiind că taxele aplicate pe domeniile judeţului sunt mult mai mici faţă de actualul preţ al pieţei. “Am verificat situaţia contractelor de concesiune din Delta Dunării, iar raportul a fost finalizat acum câteva zile. De asemenea, am constituit o comisie care să facă o analiză, folosind toate sursele posibile, şi să-mi spună care este preţul corect al redevenţei pe hectar. În acel moment vom şti care este nivelul maxim de venit care ar putea să parvină Consiliului Judeţean prin valorificarea resurselor, şi nu ceea ce este astăzi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Tarhon. În 2008, CJ a încasat din redevenţe circa un milion de euro (340.000 de lei pe hectar), sumă relativ mică faţă de taxele percepute de Agenţia Domeniilor Statului, unde cuantumul este de 3,3 milioane pe hectar.

×
Subiecte în articol: verde!