Într-o piaţă imobiliară într-o expansiune fără precedent în perioada post-comunistă, o companie aduce în România clădirile “verzi”. O serie de avantaje le recomandă pe acestea în faţa construcţiilor obişnuite.
Într-o piaţă imobiliară într-o expansiune fără precedent în perioada post-comunistă, o companie aduce în România clădirile “verzi”. O serie de avantaje le recomandă pe acestea în faţa construcţiilor obişnuite.
Creşterea preţurilor la energie, disponibilitatea unui număr tot mai mare de tehnologii şi materiale destinate clădirilor ecologice, precum şi obligativitatea evaluării clădirilor din punctul de vedere al eficienţei energetice reprezintă contextul favorabil dezvoltării pieţei clădirilor verzi. Aceasta este părerea lui Steven Borncamp, managing director al Sopolec Business Advisory Services şi fondator al EcoNavitas – companie ce oferă servicii în sectorul construcţiilor verzi. Compania va organiza săptămîna viitoare la Bucureşti o conferinţă pe această temă, eveniment la care Jurnalul Naţional este partener media. “Au mai existat conferinţe ce au pus în discuţie construirea unor clădiri mai eficiente, dar abordarea a fost din punct de vedere tehnic sau legislativ. Prin conferinţa pe care o organizăm noi, dorim să abordăm subiectul prin prisma oportunităţilor semnificative pe care le oferă piaţa construcţiilor ecologice din România şi din întreaga regiune. Ne-a încurajat şi faptul că atît Ministerul Lucrărilor Publice, cît şi Ministerul Mediului, au răspuns rapid şi favorabil invitaţiei noastre de a sprijini evenimentul. Mai mult, cele două ministere s-au implicat deja în diseminarea informaţiei către alte autorităţi din regiune, precum şi în abordarea lectorilor. Am primit şi sprijinul echipei responsabile de implementarea ETAP (Planul de Acţiune pentru Promovarea Tehnologiilor de Mediu) în România în eforturile noastre de a promova clădirile ecologice”, a spus Steven Borncamp.
RAPORT. Proiectul “Eficienţa Energetică în Clădiri” al World Business Council on Sustainable Development, precum şi companiile membre ale acestuia, au realizat un raport în care au explicat dificultăţile întîmpinate de industria de construcţii în introducerea clădirilor ecologice. Una dintre concluziile acestui raport a fost şi faptul că toate costurile suplimentare necesare pentru construirea unei clădiri semnificativ mai eficiente nu depăşesc 5% din costurile totale, precum şi faptul că profesioniştii de pe piaţa imobiliară şi de construcţii supraestimează costurile construcţiilor verzi. “Există, de asemenea, problema “oului şi a găinii” în regiune: mulţi furnizori de tehnologie, materiale, expertiză nu consideră regiunea ca o piaţă adecvată pe care să fie prezenţi. Astfel, cei care doresc să construiască mai eficient sunt preocupaţi ca expertiză şi componentele necesare sunt foarte scumpe şi greu de procurat. Datorită implicării noastre în acest sector, am reuşit să înţelegem preocupările fiecărui grup. De aceea, este important să transmitem prin intermediul acestei conferinţe semnalul că mulţi dintre jucătorii de pe piaţă sunt pregătiţi să construiască eficient”, a declarat Borncamp.
Dezvoltatorii imobiliari interesaţi de realizarea unor proiecte verzi vor avea avantajul “primilor sosiţi” pe piaţă, în timp ce restul sectorului se va lupta cu regulile mai aspre de construcţie, cu nevoile cumpărătorilor de a reduce costurile cu energia etc. Cele mai performante clădiri nu sunt adecvate, dacă luăm în considerare cererea de energie curentă şi viitoare la nivel mondial. Noua generaţie de clădiri presupune apelarea la expertiză şi inovaţie – la nivel local şi internaţional – şi oferă numeroase oportunităţi de export de materiale, expertiză, tehnologie. În industria auto, de exemplu, Dacia Logan este un foarte bun exemplu în care cooperarea eficientă într-un ecosistem competitiv de furnizori locali şi internaţionali a dus la realizarea unui autovehicul de calitate, foarte bine vîndut în multe regiuni ale globului. Un ecosistem similar, format din experţi şi inovatori în domeniul construcţiilor sustenabile, va oferi oportunităţi economice. Conferinţa va avea loc în zilele de 23 şi 24 aprilie, în Bucureşti. Mai multe informaţii pe www.BuildGreenCEE.com.
Oportunităţi pentru arhitecţi
Steve Borncamp crede că arhitecţii sunt entuziaşti în ceea ce priveşte crearea unor clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic şi al impactului asupra mediului. “În mod cert, până acum au fost constrînşi de dezvoltatorii imobiliari să se concentreze asupra «costurilor de construcţie» şi nu asupra «costurilor de operare»; constrîngeri determinate, evident, de obiectivele pe termen scurt ale investitorilor şi cumpărătorilor. Preţurile la energie din ce în ce mai mari, resursele limitate şi schimbările climatice vor aduce arhitecţilor pregătiţi în domeniu numeroase proiecte. Clădirile ecologice necesită şi o colaborare mai bună între părţile implicate în procesul de proiectare: arhitecţi, ingineri, furnizori de tehnologii şi materiale, etc”, a spus Bornamp.