x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clip de recrutare pentru Marină. Penibil!

Clip de recrutare pentru Marină. Penibil!

de Cristian Ionescu    |    19 Apr 2011   •   16:05
Clip de recrutare pentru Marină. Penibil!

161829-marinar.jpgFaptul că Forţele Navale Române nu-s o forţă, nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni, militar sau civil. O confirmă Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), care a dat publicităţii în luna martie, un studiu care arăta că 81% dintre români cred că România nu este pregătită militar pentru a lua parte la operaţiuni de genul celor din Libia. Asta în contextul în care preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat că România va participa la impunerea embargoului asupra Libiei, cu Fregata Regele Ferdinand. Totuşi, chiar dacă “n-avem cu ce”, cuvinte rostite tot de preşedintele României, referindu-se tot la intervenţia în Libia, materialele video de prezentare a Forţelor Navale Române te aruncă într-o lume de poveste.

Clipul denumit ostentativ “Cariera în Forţele Navale”, pare facut în stilul “hai să-i păcalim pe fraieri”. Se ia o pereche de marinari plicţisiţi, o cameră de luat vederi, se scrie un scenariu înfiorător de comunist, niscaiva imagini de la răposatele “trageri”, filmezi câteva cadre pe punţile bărcilor care încă mai plutesc şi gata materialul. Însă, mesajul pe care ar trebui să-l transmiţi tu, ca Forţe Navale ale României pare destinat românilor cu un IQ sub medie sau nefericiţilor cu probleme psihice, iar textul penibil te duce cu gândul la “Slavă conducătorului iubit” şi Odele pentru Nicolae şi Elena Ceauşescu transpuse în cântece, picturi murale sau rupestre.

“La bordul navei afli cu adevărat cine eşti”, sunt cuvintele care îţi umplu inima de fericire şi sufletul de dor de ducă. “Iar familia şi societatea îmi arată respect pentru profesia mea aspră, dar plină de răsplată”, spune cu o voce lipsită de orice mândrie, marinarul făcut vedetă, ţinându-şi de mână presupusa consoartă. Care nava, care profesie şi despre ce fel de răsplată vorbim ?

“EŞti tânăr şi plin de energie, unde o să-ţi împlineşti aspiraţiile ?”

Urmează o serie de minciuni grosolane, parcă spuse în bătaie de joc. Mă aştept din moment în moment ca protagonistul îregistrării să izbucnească în râs şi să-mi spună că totul a fost o glumă.

“Vrei să vezi lumea ?”, întreabă marinarul cu vântul bătând în ceafă.  “Vino într-o familie de profesionişti şi de camarazi. Ia-ţi viaţa în propriile-ţi mâini. Ce-şi poate dori un tânăr sau o tânără între 18 şi 26 de ani ? Pregătire, condiţii de lucru şi recompensarea muncii depuse. Forţele Navale îţi oferă toate acestea. Forţele navale îţi deschid porţile pentru o carieră stabilă, răsplătită prin soldă şi respect. E timpul să decizi pentru tine. Marina te vrea!”

Urmăriţi mai jos penibilitatea de prezentare video pentru Forţele Navale Române, afişată pe site-ul oficial. Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, Marina se afla în plin proces de consolidare şi modernizare, pentru a deveni parte eficientă a sistemului de operaţiuni al NATO.

Urmariti mai multe inregistrari asemanatoare, AICI

×
Subiecte în articol: video fortele navale romane penibil