x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clopoţelul sună a sărăcie! Anul şcolar începe cu proteste, salarii mici şi clădiri în paragină

Clopoţelul sună a sărăcie! Anul şcolar începe cu proteste, salarii mici şi clădiri în paragină

de Veronica Micu    |    13 Sep 2010   •   00:00
Clopoţelul sună a sărăcie! Anul şcolar începe cu proteste, salarii mici şi clădiri în paragină

Peste trei milioane de copii încep astăzi şcoala. Un an şcolar marcat de proteste în mai multe şcoli, cadrele didactice fiind nemulţumite că le-au fost tăiate salariile cu 25 %. În semn de protest, membrii unui sindicat din Cluj au început noul an şcolar cu fluturaşii de salariu în piept.

Profesorii de la Liceul "Vlad Ţepeş" din Timişoara au intrat în grevă generală pe perioadă nedeterminată, ei solicitând revenirea în funcţie a fostului director Tiberiu Ciobanu.

Potrivit liderului sindicatului profesorilor din Liceul "Vlad Ţepeş" din Timişoara, Diana Sarca, în această dimineaţă, profesorii, elevii şi părinţii s-au adunat în careul şcolii şi li s-a comunicat că dascălii au decis declanşarea grevei generale pe termen nedeterminat.

"Părinţii, elevii şi cadrele didactice s-au adunat în această dimineaţă (luni dimineaţa - n.r.) în careul şcolii şi li s-a comunicat că am decis declanşarea grevei pe termen nedeterminat, până când situaţia va reveni la normal. Cerem revenirea în funcţie a directorului Tiberiu Ciobanu", a declarat Diana Sarca, care a spus că toţi profesorii liceului participă la această grevă.

Ea a afirmat că profesorii şi elevii poartă în piept insigne pe care scrie "Vrem Ciobanu director" şi au afişat pe gardul şcolii bannere pe care scrie "Ciobanu director", "Stop politicii în şcoală", "Funeriu ruşine".

Sarca a spus că alături de profesori se află şi unii elevi şi părinţi care au decis să rămână în şcoală şi sunt solidari cu revendicările profesorilor, cerând revenirea fostului director. Ea a afirmat că profesorii şi elevii se află în Cancelarie, pe holuri şi în curte, iar uşa de la intrare este închisă.


În Bucureşti, la Liceul "Gheorghe Şincai", cadrele didactice au acuzat corupţia şi subfinanţarea educaţiei. "Şi noi suntem marcaţi de lipsa de bani, şi noi avem copii, şi copiii profesorilor au nevoie de rechizite. (...) În loc să se reducă salariile, trebuia să fie redusă corupţia", a declarat, pentru Realitatea TV, preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori, Corneliu Rigler.

Tot în Capitală, la Şcoala Centrală, profesorii i-au transmis ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, să fie mai documentat în privinţa problemelor din învăţământ şi să nu ţină cont numai de părerea unor apropiaţi care ar putea fi "rupţi" de catedră şi de sistemul de învăţământ. Cadrele didactice au acuzat schimbările frecvente ale programei şcolare şi examenelor naţionale, care nu sunt în folosul elevilor. "La realizarea programei şi a manualelor, sperăm că vor fi aleşi oameni de la catedră, foarte bine pregătiţi, şi nu oamenii din birouri, rupţi de realitatea concretă", a declarat o profesoară.

În Cluj-Napoca, profesorii afiliaţi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), nemulţumiţi de lefurile pe care le consideră ridicol de mici, au venit la şcoală purtând în piept, ca ecuson, fluturaşul de salariu. "Este o formă de protest tacită, dar suntem alături de părinţi şi elevi în această zi festivă", a declarat preşedintele FSLI Cluj, Lucia Cojocaru.

Protestul s-a desfăşurat inclusiv la liceul unde învaţă fiicele premierului Emil Boc.

În Ilfov, la Voluntari, elevii au protestat cot la cot cu profesorii faţă de înlocuirea din funcţie a directoarei şcolii. "Nu am intrat la clasă pentru că, la sfârşitul lunii iulie, directoarea Daniela Barbu a fost demisă fără niciun motiv. (...) Este o formă de protest. Rămânem în stradă cu elevii, cel puţin astăzi (luni - n.r.) nu vom intra la clasa I", a declarat un profesor.

Altfel, în afara faptului că aproape 10% dintre unităţile de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, prima zi de şcoală a mai adus o statistică îngrijorătoare: 30% dintre învăţătorii şi profesorii activi sunt suplinitori, iar majoritatea îşi schimbă anual locul de muncă.

Şi tot la acest început de an şcolar, 10.000 de cadre didactice au ieşit din sistem, în parte din cauza salariilor mici. Salarii care, de altfel, vor scoate din nou dascălii în stradă, în octombrie, pentru proteste.



Funeriu a evitat o întâlnire cu dascălii arădeni

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, în această dimineaţă, la deschiderea anului şcolar la Liceul Pedagogic "Dimitrie Ţichindeal" din Arad, unde participă alături de lideri locali ai PDL, că recredibilizarea învăţământului românesc este principala misiune a mandatului său de ministru.

"Tot ce face Ministerul Educaţiei, tot ce face Guvernul este pentru ca ei (n.r. - elevii) să poată avea multă multă încredere în acest sistem de învăţământ. (...)De aceea, recredibilizarea învăţământului românesc este principala misiune a mandatului meu de ministru al Educaţiei", a afirmat Funeriu la deschiderea noului an şcolar de la Arad.

Funeriu este însoţit de lideri locali ai PDL, între care primarul Gheorghe Falcă, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, prefectul Călin Bibarţ şi senatorul Ovidiu Marian.

Funeriu a ţinut un discurs foarte scurt, care a fost aplaudat cu reţineri şi în care demnitarul le-a mulţumit dascălilor pentru "solidaritatea de care au dat dovadă" în ultimele luni, în pofida reducerilor salariale şi a condiţiilor economice grele.

Preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu, a declarat că ministrul Educaţiei a evitat o întâlnire cu dascălii pentru a discuta problemele din sistem, afirmând că demnitarul şi-a schimbat programul de luni de mai multe ori, "pentru ca sindicaliştii să nu îi cunoască traseul şi să nu îl poată întâlni".

"N-am fost informaţi de prezenţa ministrului la deschiderea anului şcolar, ceea ce ni se pare înjositor. Am fi vrut o întâlnire scurtă, pentru a-i expune problemele noastre, dar ministrul şi-a modificat programul de mai multe ori şi orice demersuri pentru a-l afla au fost inutile. Primul program şi l-a stabilit duminică seara târziu, evident pentru a se ascunde de sindicate", a declarat Ieneşescu.

Liderul sindical a afirmat că este ruşinos pentru că ministrul s-a aflat la Arad şi duminică, "fără să-şi anunţe public prezenţa", şi ar fi avut timp pentru o întâlnire cu profesorii.

Dănuţ Ieneşescu a spus că profesorii sunt nemulţumiţi că Funeriu a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar "în condiţiile în care chiar el a cerut să fie o zi fără festivităţi".

Liderul SDI Arad a menţionat că intenţionează să comande o păpuşă cu handicap pe care să i-o trimită ministrului, făcând astfel trimitere la programul anunţat privind dotarea şcolilor cu astfel de păpuşi.

An şcolar mai lung şi cu noi schimbări la bacalaureat

Noul an şcolar va avea 36 de săptămâni de cursuri, cu patru mai multe decât în anii şcolari precedenţi, elevii urmând să încheie cursurile în 17 iunie 2011. Elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o săptămână mai devreme de 17 iunie, respectiv în 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a şi, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile în 27 mai.

În semestrul I sunt programate cursuri în intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. În perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Elevii vor avea vacanţă de iarnă din 22 decembrie 2010 până în 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate în 5 ianuarie 2011 şi vor dura până în 28 ianuarie. Vacanţă intersemestrială este programată pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile în semestrul al II-lea încep în 7 februarie 2011 şi durează până în 15 aprilie. Din 16 aprilie şi până în 25 aprilie 2011 elevii vor fi în vacanţă de primăvară, cursurile semestrului al doilea urmând să fie reluate în 26 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia în 17 iunie. Elevii vor fi în vacanţa de vară din 18 iunie până în 11 septembrie, cu o săptămână mai puţin decât în anul şcolar 2009-2010. Totodată, elevii nu vor merge la cursuri nici în zilele libere prevăzute de lege.

Evaluarea naţională din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională programată în perioada 20-23 iunie. Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc în intervalul 6 iunie - 1 iulie. În prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie şi până în 1 iulie elevii vor susţine probele scrise.


×
Subiecte în articol: observator