x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cluj: Artiştii pichetează sediul Prefecturii

Cluj: Artiştii pichetează sediul Prefecturii

12 Mar 2009   •   00:00

Artiştii clujeni vor picheta, astăzi, începând cu ora 14,30, sediul Prefecturii Cluj, manifestându-şi, astfel, dezacordul faţă de noile norme aplicate de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) în privinţa salarizării personalului din instituţiile de spectacol, dar şi solidaritatea cu mişcările similare, iniţiate în întreaga ţară, de membrii federaţiilor sindicale din domeniul culturii.



Acţiunea este organizată de sindicatele artiştilor afiliate la Cartelul Alfa şi la Blocul Naţional Sindical. Vor fi prezenţi în faţa Prefecturii artişti ai Filarmonicii de Stat 'Transilvania', Operei Române şi Teatrului Naţional 'Lucian Blaga' din Cluj-Napoca. Potrivit liderului sindical al artiştilor Naţionalului clujean - SindArta, Emanuel Petran, nemulţumirea actorilor este generată de adoptarea, fără nicio consultare prealabilă, a normelor metodologice de aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 1672/2008. 'Normele încalcă grav principiile muncii, pentru că elimină sporurile stabilite prin contractul colectiv de muncă şi prevăd diminuarea drepturilor salariale ale angajaţilor din instituţiile de spectacol. Normele metodologice au devenit un apanaj al directorilor şi al Ministerului Culturii', susţine Emanuel Petran. La rândul său, Dan Lupea, liderul sindicatului constituit la Opera Română, consideră că normele impuse de MCCPN au lacune şi permit managerilor să interpreteze cum vor ei grila de salarizare a artiştilor. 'În general, în instituţiile de spectacole evaluarea este subiectivă, dar acum directorilor li se acordă puteri depline', susţine Dan Lupea.
Artiştii subliniază că refuzul MCCPC de a ţine cont de punctul de vedere exprimat de partenerii sociali privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 este îngrijorător. Ei spun că Executivul a postat pe site-ul său ultima variantă a acestui proiect, agreată de organizaţiile sindicale din cultură, şi cu toate acestea a fost aprobat proiectul aşa cum era în forma iniţială, faţă de care artiştii au protestat şi în 2008. De asemenea, artiştii spun că vor reveni în stradă în fiecare săptămână în cazul în care nu vor fi invitaţi pentru un dialog decent la MCCPN, în vederea modificării acestor norme metodologice. Instituţiile de spectacol sunt decise să recurgă la grevă generală pentru a atrage atenţia ministerului în privinţa acestui abuz.
Agerpres

×
Subiecte în articol: romania