x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CNN face lobby pentru adoptii

CNN face lobby pentru adoptii

03 Mai 2004   •   00:00

In plina campanie americana pentru deblocarea adoptiilor internationale, postul de televiziune CNN din SUA a redifuzat in week-end un documentar despre viata cumplita a orfanilor din Bucuresti.

LAVINIA TUDORAN

Documentarul cutremurator difuzat in februarie de CNN, despre copiii strazii din Romania, fortati sa se prostitueze, abuzati sexual si vanduti in strainatate, a fost reluat in acest week-end de catre televiziunea americana. Filmul a fost realizat anul trecut si arata de fapt realitatea socanta din Bucuresti, unde mii de copii devin victime ale unor pedofili straini.

DETALII. Mai multi orfani povestesc in detaliu cum a fost pusi de straini sa intretina relatii sexuale sau sa pozeze goi pentru un britanic care ii servea pe tava altor occidentali pedofili. Realizatorul materialului a calatorit si la Milano, unde se da drept „doritor" de copii si „negociaza" chiar cu un tata roman dispus sa-si inchirieze propriul fiu. Documentarul a fost difuzat de mai multe ori in februarie si in martie.

COINCIDENTA? Interesant este ca CNN a reluat transmiterea sa chiar in acest week-end, in plin lobby american impotriva noului proiect de lege care, practic, ar interzice adoptarea de orfani din Romania de catre cupluri din strainatate. Poate fi doar o coincidenta, insa redifuzarea sa pare cel putin ciudata, dupa ce zilele trecute adjunctul secretarului american de Stat si Congresul au indemnat autoritatile romane sa modifice noua legislatie, restrictiva privind adoptiile internationale.

BUN PENTRU LOBBY. Imaginea unor orfani care nu au nici un viitor in Romania, de care nimeni nu are grija si ajung sa fie exploatati, in mod sigur, ajuta lobby-ul american pentru reluarea adoptiilor. lavinia.tudoran@jurnalul.ro

Intre tragedie si drepturi

„Proiectul Legii adoptiilor din Romania este o tragedie si ar trebui modificat", scria in urma cu o saptamna in publicatia International Herald Tribune adjunctul secretarului american de stat, Richard L. Armitage. Trei zile mai tarziu, 23 de membri ai Congresului au solicitat si ei Bucurestiului reformularea documentului. Guvernul a ramas insa ferm, sustinand ca proiectul va fi schimbat doar cu girul Comisiei Europene. Reprezentantul la Bucuresti al acestui for, Jonathan Scheele, nu s-a aratat prea incantat: „Nu cetatenii straini sunt cei care au drepturi aici, doar copiii au drepturi".
×
Subiecte în articol: observator