Învăţământul obligatoriu va fi de 11 clase, incluzând şi clasa pregătitoare, conform ultimului proiect de Cod al Educaţiei, discutat de ministrul Ecaterina Andronescu cu sindicatele şi prezentat în şedinţa de Guvern de astăzi. De asemenea, elevii vor fi testaţi obligatoriu în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a. Mai exact, la sfârşitul claselor a IV-a şi a VIII-a vor fi testări naţionale, iar la finalul claselor a II-a şi a VI-a, testări locale.
Codul Educaţiei prevede şi introducerea unui voucher educaţional de 500 de euro pentru fiecare nou-născut, idee preluată din propunerile Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, condusă de Mircea Miclea.
Totodată, în proiect a fost introdus un capitol de cercetare ştiinţifică naţională, precum şi prevederea înfiinţării unui post de radio şi a unui post de televiziune naţionale privind educaţia. Codul Educaţiei mai prevede şi înfiinţarea unei biblioteci virtuale, la care elevii să poată avea acces din orice şcoală. De asemenea, directorii de şcoli nu pot fi membri de partid.
Ministrul Ecaterina Andronescu a spus că are pregătită o ordonanţă privind bacalaureatul din anul şcolar 2009-2010, în cazul în care Codul Educaţiei nu va fi adoptat în timp util, adică până la 15 septembrie. "Codul Educaţiei stabileşte propunerile noastre privind examenul de bacalaureat, dar trebuie să vedem că va deveni lege şi să vedem dacă mai este nevoie de un alt act normativ", a precizat ministrul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a mai declarat că până la 15 septembrie va emite şi ordinul de ministru privind admiterea la liceu, astfel încât aceasta să se susţină potrivit Codului în anul şcolar 2009-2010. Ministrul a înaintat, ieri, la Guvern, un proiect de ordonanţă, astfel încât examenul de bacalaureat să se dea, în anul şcolar 2009-2010, aşa cum prevede Codul Educaţiei, respectiv două probe orale în cursul anului şi trei probe scrise la sfârşitul clasei a XII-a.