x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Codul Rutier: ce surprize mai au aleșii pentru șoferi

Codul Rutier: ce surprize mai au aleșii pentru șoferi

de Robert Kiss    |    06 Ian 2016   •   17:35
Codul Rutier: ce surprize mai au aleșii pentru șoferi
Sursa foto: Voyagerix/Getty Images/iStockphoto

Parlamentarii au pregătit mai multe modificări ale Codului Rutier care vizează majoritatea şoferilor. Fie că vorbim de şofatul agresiv sau de cei care conduc maşini cu volanul pe partea dreaptă, se dorește introducerea de sancţiuni şi prevederi noi. De altfel, un grup de parlamentari vrea să se renunţe la trusa de prim ajutor şi la stingătorul de incendiu, menţinând doar obligativitatea triunghiurilor reflectorizante, dar şi a vestei, care în acest moment nu mai este obligatorie

Cel mai cunoscut proiect este cel prin care 40 de parlamentari din toate partidele propun sancțiuni pentru șofatul agresiv, faptă care atrage reținerea permisului de conducere pentru 60 de zile și amendă de la 650 la 800 de lei. Un alt proiect de lege vizează şoferii care conduc maşini cu volanul pe partea dreaptă. Deputatul Alexandrul Nazare susţine că peste 90% din accidentele în care sunt implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă sunt cauzate din vina şoferilor neadaptaţi şofatului unui astfel de vehicul.

Conform expunerii de motive, şoferii care exe-cută depăşiri la volanul unui astfel de autoturism se expun unui pericol extrem, din cauza lipsei de vizibilitate. Autovehiculele cu volan pe partea dreaptă vor putea fi conduse pe drumurile publice din România doar în două cazuri: fie de şoferi care au obţinut permisul de circulaţie în ţări în care se circulă în mod normal cu volanul pe partea dreaptă, fie după ce şoferii care vor să conducă o astfel de maşină au urmat cursuri suplimentare de minimum 20 de ore.

De asemenea, maşinile cu volan pe partea dreaptă trebuie să fie dotate cu un sistem special de oglinzi peris-copice, care să asigure o vizibilitate mai bună. Sancţiunile nu sunt de neglijat. Amenda se poate ridica până la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de înmatriculare. Proiectul este depus la Senat şi va intra în dezbaterea Parlamentului în luna februarie.

Mai mulţi deputaţi şi senatori consideră inutilă trusa medicală şi stingătorul de incendiu, motiv pentru care vor să elimine obligativitatea lor. Aceştia sunt de părere că actuala trusă medicală nu poate salva vieţi, ci, eventual, poate face mai mult rău dacă este folosită de o persoană neinstruită.

Dotarea trusei nu poate servi în cazul unui traumatism major, fiind utilă cel mult la pansarea unei zgârieturi. În ceea ce priveşte stingătorul de incendiu, iniţiatorii consideră inoportună folosirea lui, în condiţiile în care, în cazul unui incendiu, pasagerii trebuie să se îndepărteze de maşină, pentru a evita o eventuală explozie. În schimb, este reintrodusă obligativitatea vestei reflectorizante, dar şi a cel puţin două triunghiuri reflectorizante.

Demararea în trombă, folosirea repetată şi nejustificată a semnalelor luminoase sau a claxonului, slalomul printre maşini, întoarcerea maşinii cu frâna de mână sau depăşirea coloanei la semafor cu scopul de a plasa vehiculul în partea din faţa a coloanei ar putea fi asociate comportamentului agresiv în trafic.
 

×