Ultima variantă a proiectului de modificare a Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii aduce noutăţi legate de perioada de probă la angajare, care este stabilită la 90 de zile, limitarea perioadei de contract de angajare pe perioadă deperminată la 36 de luni şi amenzi usturătoare pentru munca fără contract, iar plata angajaţilor sub salariul minim brut pe economie se pedepseşte cu închisoarea sau cu amendă penală. Această variantă a proiectului este analizată astăzi de premierul Emil Boc împreună cu partenerii sociali.
“Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă penală fapta persoanei care în mod repetat stabileşte pentru salariaţii încadraţi în baza contractului individual de muncă salarii sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut de lege”, se menţionează în ultima variantă a proiectuluid e modificare a Codului muncii. La fel vor fi pedepsiţi şic ei care încearăc să se sustragă în mod repetat controalelor inspectorilor. Răspunderea penală revine, după caz, directorului, directorului executiv, administratorului, reprezentantului legal al angajatorului, respectiv altei persoane împuternicite de către angajator, angajatorului-persoană fizică ori reprezentantului legal sau altei persoane împuternicite de către angajatorul-persoană fizică.
În legătură cu perioada de probă, stabilită în noua variantă la 90 de zile, varianta anterioară a proiectului de act normativ, care nu a fost acceptată de patronate şi sindicate, prevedea o perioadă de probă de maximum 45 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. În cazul persoanelor cu handicap, perioada de probă a fost menţinută la maximum 30 de zile calendaristice. Proiectul de modificare a Codului Muncii mai prevede ca pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă să poată înceta printr-o simplă notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară vreo motivare. Tot pentru perioada de probă, noul proiect mai prevede ca salariatul să beneficieze de toate drepturile şi să aibă toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. “Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinţă ce va fi vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul. Perioada în care se pot face angajări succesive de probă pentru acelaşi post este de maximum 12 luni”, se precizează în proiectul de act normativ obţinut de Agerpres.
Noul Cod al Muncii mai prevede că prin contractul de muncă temporară se poate stabili o perioadă de probă pentru realizarea misiunii, a cărei durată nu poate fi mai mare de: două zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă mai mică sau egală cu o lună; cinci zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 luni; 15 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni; 20 zile lucrătoare, în cazul în care contractul de muncă temporară este încheiat pentru o perioadă mai mare de 6 luni şi 30 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului de muncă temporară mai mare de 6 luni.
De asemenea, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, fiind introdusă şi noţiunea de muncă prin agent de muncă temporară. “Salariatul temporar este persoana care a încheiat un contract de muncă temporară cu un agent de muncă temporară, în vederea punerii sale la dispoziţia unui utilizator pentru a lucra temporar sub supravegherea şi conducerea acestuia din urmă. Agentul de muncă temporară este persoana juridică, autorizată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, care încheie contracte de muncă temporară cu salariaţi temporari, pentru a-i pune la dispoziţia utilizatorului, pentru a lucra pe perioada stabilită de contractul de punere la dispoziţie sub supravegherea şi conducerea acestuia. Condiţiile de funcţionare a agentului de muncă temporară precum şi procedura de autorizare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
'Utilizatorul' este persoana fizică sau juridică pentru care şi sub supravegherea şi conducerea căruia munceşte temporar un salariat temporar pus la dispoziţie de agentul de muncă temporară”, se precizează în proiectul de act normativ. Agenţii de muncă temporară nu pot percepe nici o taxă salariaţilor temporari. Proiectul mai prevede amenzi între 30.000 de lei şi 40.000 de lei pentru fiecare persoană identificată fără contract individual de muncă, fără a se depăşi valoarea cumulată de 100.000 lei. De asemenea, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă se va sancţiona cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Conform proiectului de act normativ, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de trei persoane, fără încheierea unui contract individual de muncă.