Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, reprezentată de 11 oganizaţii
neguvernamentale, Asociaţia Jurnaliştilor din România şi
europarlamentarul PNL Renate Weber critică unele dintre prevederile din
cele patru noi proiecte de coduri ale justiţiei, lansate spre Parlament
de Ministerul de Justiţie.
Iniţiativa pentru o Justiţie Curată critică micşorarea pedepselor pentru faptele de corupţie, în noul proiect de Cod Penal luarea de mită fiind pedepsită cu închisoarea de la doi la şapte ani, iar traficul de influenţă cu închisoarea de la unu la cinci ani. Pedepsele actuale sunt de trei-doisprezece ani pentru luare de mită şi doi-zece ani pentru trafic de influenţă. Protestatarii consideră că practica instanţelor de a da condamnări orientate spre minimul pedepselor ori cu suspendare a fost criticată de Comisia Europeană şi de societatea civilă românească, astfel că se impune “o corijare” a acestui aspect, eventual prin ridicarea de legiuitor a limitei minime de pedeapsă şi interzicerea aplicării suspendării pedepselor în cazurile de corupţie.
PRESA TAXEAZĂ DUR CODUL CIVIL
Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) consideră că prevederile din proiectul de Cod Civil, referitoare la “Apărarea drepturilor nepatrimoniale”, reprezintă “un adevărat atentat la libertatea presei” şi dezaprobă “maniera netransparentă şi abuzivă” în care Guvernul “încearcă să introducă o lege a presei în România, profitând de adoptarea în viteză şi fără o consultare publică prealabilă a noului Cod Civil”. “Conform viziunii autorilor există un singur potenţial vinovat, arătat cu degetul în Codul Civil, pentru toate atingerile aduse valorilor strâns legate de viaţa umană: jurnalistul. Şi acest lucru fără a ţine cont nici măcar de eventuala acţiune cu bună-credinţă a acestuia”, precizează AJR, legiuitorul ignorând “total prejudiciile cauzate de doctori, avocaţi şi magistraţi, poliţişti sau procurori”. “Observăm cu îngrijorare cum autorităţile statului îngrădesc libertatea de exprimare prin intermediul mass-media. Este inacceptabil «interesul special» pe care creatorii noului Cod Civil îl acordă jurnaliştilor ca fiind singurii potenţiali creatori de prejudicii nepatrimoniale”, se arată în comunicatul AJR.
SCRISOARE DESCHISĂ
Europarlamentarul PNL Renate Weber, membru în Comisia de Libertăţi Civile Justiţie şi Afaceri Interne, a trimis ieri o scrisoare deschisă adresată primului-ministru, Emil Boc, şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, prin care cere ca adoptarea celor patru coduri să nu fie făcută “pe fugă”, ci cu trecerea lor prin Parlament în procedură normală. Totodată, Weber arată că unele articole trebuie să fie “neapărat înlăturate”, unele trebuie să apară pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor, iar altele trebuie reformulate. Renate Weber a semnalat, la rându-i, unele articole-problemă în Codul de Procedură Penală. “Alineatele 2, 4 şi 5 din art. 100 sunt un exemplu clar al ambiguităţii şi încălcării drepturilor omului, întrucât permit utilizarea, în anumite condiţii, a probelor derivate din tortură şi tratamente inumane şi degradante, dar şi a altor probe obţinute în mod ilegal”, susţine europarlamentarul, precizând că nici CEDO, nici Constituţia României nu stabilesc vreo excepţie de la dreptul de a nu fi supus torturii. Weber atrage atenţia şi asupra faptului că noua instituţie a judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu atribuţii inclusiv în ce priveşte soluţionarea cererilor referitoare la măsuri procesuale şi a tehnicilor speciale de supraveghere, este lăsată deoparte tocmai “în acele situaţii în care, prin măsurile procesuale dispuse, s-ar aduce atingere vieţii private şi dreptului la un proces echitabil”.
Citește pe Antena3.ro