x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Coliva noastra striveste Japonia

Coliva noastra striveste Japonia

de Cristina Andreea Catana    |    02 Iul 2006   •   00:00
Coliva noastra striveste Japonia

Orastia tinteste Cartea Recordurilor, cu o coliva gigant. Deocamdata, japonezii sunt lideri, cu o prajitura de 2,1 tone. Atentie, japonezi, v-am luat!

Orastie. Un orasel, de provincie, care si-a propus sa intre in Cartea Recordurilor. Cu cea mai mare coliva din lume. In noaptea de vineri spre sambata bucatarii au "lucrat" la coliva intr-o unitate militara bine pazita.

Manifestarile - intitulate "Zilele dacilor", care comemoreaza 1900 de ani de la moartea regelui dac Decebal, au constituit pretextul pentru prepararea colivei gigant. Demersurile pentru Cartea Recordurilor au fost deja facute si nimic nu mai sta in calea colivei, mai ales ca depaseste greutatea tintita initial, adica 2,5 tone.

Sambata, 1 iulie. Vremea ploioasa s-a dovedit a fi prielnica pentru ca, fiind un aliment foarte perisabil, coliva avea nevoie de... racoare. A fost adusa in fata Catedralei din Municipiul Orastie la ora 18:45, desi toate afisele o anuntau de la ora 16. Organizatorii au declarat ca de la directia sanitara nu li s-a dat voie sa o scoata de la frigidere pana spre seara. Ca sa nu se inmoaie!

ISTORIA, NEIMPORTANTA. Prepararea ei a inceput de vineri. A muncit o armata de oameni pentru asta, mai ales ca se dorea ca marea coliva sa depaseasca doua tone si jumatate. Pana la urma coliva a ajuns la impresionanta cantitate de 3 tone si 363 de kilograme, o lungime de 9 metri si 4 metri inaltime. Conform spuselor organizatorilor, in 2004 japonezii au facut o prajitura de orez de 2,1 tone, pentru a comemora victimele de la Hiroshima. Romanii s-au gandit ca Regele Decebal merita mult mai mult. Oamenii insa nu prea stiu despre ce este vorba. "Se comememoreaza 100 de ani de la moartea lui Decebal", localizeaza un domn, in timp, evenimentul. Sau niste elevi de gimnaziu, folosindu-se de scuza ca nu au fost la mormantul marelui conducator, considera ca a trait din "o suta si ceva pana prin anii 600". La slujba ce a avut loc inainte de aparitia uriasei colive au fost pomeniti toti martirii neamului romanesc. Impresionantul sobor de preoti a adus aminte ca romanii sunt crestini de aproape doua milenii, iar aceasta coliva este preparata tocmai pentru ca oamenii sa nu uite acest lucru.

IMBULZEALA. Toata populatia din Orastie s-a strans in fata Catedralei

PORTIA DE ORASTIE. Liviu Pandele, fondatorul Fundatiei Dacia, spune ca "importante vestigii ale faptului ca dacii au fost precrestini s-au gasit in siturile arheologice din zona. In una din camerele sfinte ale cetatii s-au gasit diverse sortimente de grau, ceea ce demonstreaza ca rituarile crestine de acum sunt de fapt ale dacilor. De aceea, a venit si ideea acestei colive". Icoana care a stat pe coliva a fost adusa de la Meteora si a fost scluptata in lemn de stejar de calugarii de acolo, special pentru eveniment.

Oamenii s-au ingramadit sa primeasca o portie de coliva. Distribuita gratuit. Asta nu inainte de a se face masuratori, care apoi sa fie trimise la Guiness Book. "Nu a mai venit nici un reprezentant din Anglia, pentru ca s-a schimbat procedura. Englezii considera ca un preot si un reprezentat al comunitatii locale nu pot comite sperjur", spune Liviu Pandele.
Manifestarile au continuat cu concerte, focuri de artificii si intreceri cu caracter... dacic.

RETETA GIGANTULUI-RECORD

  • INGREDIENTE: 720 kg apracas, 360 kg miez de nuca, 300 kg zahar, 150 kg biscuiti simpli, 144 kg lamaie, 100 kg orez, 60 kg zahar pudra, 50 kg bomboane rosii, galbene si albastre, 24 kg zahar vanilat, 15 kg sare fina, 2.160 l apa.
  • PREPARARE: Se spala arpacasul in 3-4 ape, se pune la fiert aproximativ o ora si 20 de minute, dupa care se adauga zaharul si sarea, se amesteca si se lasa la racit, apoi se adauga nuca zdrobita, coaja de lamaie si zaharul vanilat. Se amesteca foarte, foarte bine. Se modeleaza in tavi, se orneaza cu praf de biscuiti si zahar pudra, se aplica Crucea Bisericii Ortodoxe. Se lasa la refrigerat, de unde se scoate cu maximum doua ore inainte de servire.
  • ×
    Subiecte în articol: observator coliva