x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COMBUSTIBIL BIO - Prima fabrică de bioetanol

COMBUSTIBIL BIO - Prima fabrică de bioetanol

de Florentin Coman    |    08 Oct 2008   •   00:00

Investiţia, în valoare de 5 milioane de euro, generează o capacitate de producţie de 30 tone de combustibil bio pe zi.



Investiţia, în valoare de 5 milioane de euro, generează o capacitate de producţie de 30 tone de combustibil bio pe zi.

Prima fabrică de bioetanol din România a fost pusă în funcţiune Ăla Brăila, în urmă cu câteva zile. Unitatea a trecut cu succes de probele tehnologice şi urmează să înceapă efectiv producţia la întreaga capacitate, de 30 tone/zi, după încheierea campaniei agricole de toamnă şi definitivarea legislaţiei privind obligativitatea aditivării benzinei. Investiţia, în valoare de 5 milioane de euro, aparţine firmei Marex SA Brăila.

Porumb şi alte cereale

Fabrica utilizează ca materie primă porumb şi alte cereale disponibile iar conducerea firmei dă asigurări că folosirea produselor agricole pentru obţinerea combustibililor bio nu va genera o criză pe piaţa alimentelor. "Potenţialul agricol al ţării şi al judeţului Brăila poate să asigure o producţie suficientă, atât pentru domeniul alimentar cât şi pentru cel al bio combustibililor", declară Marin Moraru, directorul Marex. Este vorba despre 100 tone de cereale pe zi, porumb sau grâu furajer, deci 35.000 tone pe an, la actuala capacitate de producţie.

Bioetanolul este un combustibil ecologic, formula chimică fiind aceeaşi cu cea a alcoolului etilic găsit în băuturile spirtoase. Bioetanolul reprezintă o alternativă la benzină, utilizarea lui având darul de a reduce emisiile de gaze nocive ce generează efectul de seră. Conform normelor Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2009, operatorii economici din România vor putea introduce pe piaţă doar benzină cu conţinut de bioetanol de 4,5-5% în volum, urmând ca, de la 1 ianuarie 2010, procentul să crească treptat, ţinta fiind 20%, în 2020.

Din datele statistice reieste că, în România, se consumă anual circa 5 milioane de tone de benzină, ceea ce înseamnă că, în această primă fază, când benzina trebuie să conţină 5% bioetanol, ar fi nevoie, la nivel naţional, de circa 350 milioane de litri pe an, deci o productie zilnică de 1 milion de litri.

Uniunea Europeană şi-a fixat drept ţintă ca în 2020, 20% din totalul combustibililor folosiţi la nivelul UE să provină din biocarburanţi.

×
Subiecte în articol: verde!