15:35 • Valoarea tranzacţiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon a ajuns la 60 de miliarde de dolari în 2007, aproximativ 40,5 miliarde de euro. Valoarea este cu 80% mai mare faţă de 2006, potrivit firmei de consultanţă Point Carbon din Oslo, citată de Reuters.
Valoarea tranzacţiilor cu certificate de emisii de dioxid de carbon a ajuns la 60 de miliarde de dolari în 2007, aproximativ 40,5 miliarde de euro. Valoarea este cu 80% mai mare faţă de 2006, potrivit firmei de consultanţă Point Carbon din Oslo, citată de Reuters.
Motivul creşterii este îngrijorarea companiilor în privinţa reglementărilor din domeniu. Această piaţă a emisiilor de CO2 permite statelor şi companiilor să îndeplinească obiectivele de emisie asumate prin protocolul de la Kyoto sau impuse de reglemetările Uniunii Europene. Creşterea de la 33 miliarde de dolari în 2006 la 60 de miliarde de dolari a venit fară a fi puse la socoteală Statele Unite ale Americii, care sunt cel mai mare poluator din lume şi care nu a reglementat până în prezent piaţa emisiilor de dioxid de carbon.
Totuşi, zece state din estul SUA vor să înceapă din 2009 tranzacţiile cu acest tip de certificate, iar băncile şi bursele din SUA s-au implicat în pregătirea pentru reglementarea pieţei americane.
Volumul de emisii de gaze tranzacţionate a urcat anul trecut cu 64%, la 2,7 miliarde de tone. Aproximativ două treimi din volumul certificatelor de emisii tranzacţionate anul trecut a avut loc în cadrul schemei de tranzacţionare a certificatelor de emisii a Uniunii Europene (UE). S-au comercializat, astfel, 1,6 miliarde de tone de emisii de CO2, valoarea totală fiind de 41 miliarde de dolari.
Scopul sistemului de tranzacţionare este reducerea emisiilor de gaz prin forţarea producătorilor să îşi modernizeze echipamentele şi să acorde mai multă atenţie problemelor de mediu. Acestora le este impusă cumpărarea de certificate de emisii la preţul pieţei pentru fiecare tonă de CO2 aruncată în aer şi care depăşeşte cota alocată, ceea ce duce la un preţ mai mare al produselor lor faţă de producătorii "verzi". Aceştia îşi pot vinde, la rândul lor, cotele de certificate de emisii, beneficiind astfel de un avantaj economic. Comisia Europeană a redus în toamna lui 2007 cu 20% cota de certificate de emisii a României, ceea ce va duce, în cazul în care decizia va fi menţinută, la majorări ale tarifelor pentru energia electrică, termică, creşteri ale preţurilor în industria cimentului, precum şi la concedierea a 20.000 de angajaţi ai sistemului energetic, potrivit unui document guvernamental.
Citește pe Antena3.ro