x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisarii cîştigă procesul cu GNM

Comisarii cîştigă procesul cu GNM

de Alexandru Nastase    |    06 Mai 2008   •   00:00
Comisarii cîştigă procesul cu GNM
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/

Haosul de la Garda Naţională de Mediu (GNM) este de­par­te de a se fi încheiat. Deşi nu mai devreme de săptămîna trecută comisarul-şef  Octavian Popa se lăuda cu “reuşitele‘‘ sale obţinute la GNM, realitatea este cu totul alta: instituţia este în colaps, activitatea sa fiind blocată pînă la pronunţarea instanţei.

Haosul de la Garda Naţională de Mediu (GNM) este de­par­te de a se fi încheiat. Deşi nu mai devreme de săptămîna trecută comisarul-şef  Octavian Popa se lăuda cu “reuşitele‘‘ sale obţinute la GNM, realitatea este cu totul alta: instituţia este în colaps, activitatea sa fiind blocată pînă la pronunţarea instanţei.

 
Scandalul cel mare a izbucnit anul trecut, cînd Guvernul României a emis Hotărîrea 1224/2007, prin care Garda Naţională de Mediu se reorganiza. Se desfiinţau astfel toate comisariatele regionale ale instituţiei, salariaţii urmînd să fie mutaţi către alte oraşe. S-a ajuns astfel la un blocaj de nedescris şi la un val de nemulţumiri din partea comisarilor de mediu, care au fost puşi în faţa situaţiei de a face naveta spre alte oraşe, aflate la zeci de kilometri distanţă, pentru a-şi putea păstra slujbele. Nu în ulti­mul rînd, în urma ordonanţei, mai mulţi comisari au fost înlocuiţi cu membri ai Partidului Naţional Li­beral, din care face parte şi comisa­rul-şef Octavian Popa. Nemu­l­ţu­miţi, angajaţii Gărzii au acţionat în justiţie deciziile lui Popa. Şi, surpriză sau nu, au şi început să cîştige procesele.

 
VICTORIE LA CONSTAN­ŢA. Unul dintre cei care au obţinut im­portante victorii împotriva lui Po­pa este comisarul Costel Ifrim, fost şef al Garzii de Mediu a Ad­­mi­nis­traţiei Rezervaţiei Bio­sfe­rei Delta Du­­nării. Ifrim a fost schim­bat şi el din funcţie anul trecut, dar a atacat de­cizia la Curtea de Apel Constanţa. Du­­pă mai multe înfăţişări, instanţa a decis suspendarea hotărîrii şi a tu­turor efectelor acesteia pînă la ju­de­carea pe fond. Cu alte cuvinte, ac­tivitatea Gărzii de Mediu a uneia din­­­t­re cele mai importante Rezer­va­ţii a Biosferei din Europa este bloca­tă. Noul comisar-şef, numit în lo­cul lui Ifrim, este acum suspendat şi aşteaptă pronunţarea, care poate veni şi peste un an, în funcţie de termenele stabilite de instanţa cons­tăn­ţeană. În aceste condiţii, activita­tea şi aşa îngreunată a Gărzii de Me­diu a ARBDD este acum blocată. Să tot faci acum lucrări neautorizat în Deltă, să tot construieşti ilegal, să tot poluezi. Practic, nimeni nu te va pu­tea amenda pentru asta. Decizia ins­tanţei poate fi repetată şi în alte pro­cese intentate de comisarii de me­diu daţi afară în mandatul lui Popa.
 

NEGARE. În ciuda eviden­ţelor, comisarul-şef Popa o ţine pe a lui: reformele făcute de el la GNM sînt extraordinare şi au ajutat instituţia, în loc s-o blocheze. Nu mai departe de săptămîna trecută, Popa a spus într-o conferinţă de presă că a redus posturile de conducere cu două treimi, a desfiinţat regionalele – “o verigă total inutilă‘‘, şi a crescut astfel, în urma reorganizării, cu 52 numărul de posturi din comisariatele judeţene.

Comisarul general al GNM s-a declarat “un duşman al birocraţiei, care îşi doreşte cu adevărat reformă‘‘. În acest moment, Garda de Mediu dispune de aproximativ 750 de angajaţi. Octavian Popa a fost numit la Gardă în urmă cu aproximativ un an, luîndu-i locul democratului Silvian Ionescu. Popa a condus multă vreme filiala tulceană a Partidului Naţional Li­beral, este un fost pedagog şi nu are nici un fel de pregătire în domeniul mediului. Avid de funcţii, Popa a vizat înainte de a fi numit la GNM un post de secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Fiind refuzat de şefii PNL, s-a mulţumit cu postul de la Garda de Mediu. Surse din Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, din Guvern şi din Partidul Naţional Liberal au declarat recent că Popa i-a nemulţumit prin dezastrele pe care le provoacă pe şefii liberali şi că va fi demis cît de curînd.


alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde! mediu popa