x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliților Copernicus cu Arianespace

CE semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliților Copernicus cu Arianespace

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   19:30
CE semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliților Copernicus cu Arianespace

Comisia Europeana semnează un nou contract de servicii de lansare a sateliților Copernicus cu Arianespace, pentru a-și consolida autonomia și fiabilitatea accesului la spațiu.

Între 2023 și 2026, Arianespace va efectua 6 lansări Vega-C pentru Copernicus, Programul Uniunii Europene de observare a Pământului. Semnarea contractului marchează o etapă majoră în eforturile depuse de UE cu scopul de a deveni un client strategic pentru achiziționarea de servicii de lansare europene, de a-și consolida suveranitatea tehnologică și de a-și asigura un acces autonom, fiabil și rentabil la spațiu.

Serviciile de observare a Pământului și datele furnizate de Copernicus sunt esențiale în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni. UE dispune deja de o constelație de șapte sateliți Sentinel Copernicus operaționali (Sentinel-1A, Sentinel-2A și 2B, Sentinel-3A și 3B, Sentinel 5P, Sentinel-6A). Acești sateliți contribuie la furnizarea de date și servicii prețioase pentru o gamă largă de aplicații cotidiene, de la agricultură sau răspunsul în situații de criză la combaterea schimbărilor climatice, acestea fiind doar câteva exemple.

Contractul cu Arianespace va acoperi nevoile în materie de servicii de lansare cu Vega-C pentru următorii cinci ani. Acest contract va asigura reînnoirea constelației Copernicus (Sentinel-1C, Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C) și punerea pe orbită a unor noi capacități de observare (sateliții Sentinel CO2M A și B). Toate lansările sunt programate să aibă loc de pe spațioportul Kourou din Guyana Franceză.

Acest contract cu Arianespace nu include serviciile de lansare pentru viitorii sateliți Galileo, pentru care negocierile sunt în curs de desfășurare.

„În paralel, Comisia își va intensifica eforturile de accelerare a disponibilității unor noi sisteme de lansatoare în UE, pentru a spori competitivitatea, flexibilitatea și reactivitatea, în special prin intermediul inițiativei „bilet de zbor”, care urmează să fie operațională în 2023. UE va acționa ca un client strategic pentru achiziționarea de servicii de lansare care răspund nevoilor sale instituționale, în special programul său de demonstrare și de validare pe orbită”, informează CE.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana sateliti