x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană ar putea fi de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii

Comisia Europeană ar putea fi de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii

de Redacția Jurnalul    |    30 Aug 2023   •   19:45
Comisia Europeană ar putea fi de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii

Comisia Europeană ar fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% pentru pensii din bugetul României, prevăzut în PNRR, cu condiția creșterii pensiilor mici și mărirea în perspectivă a vârstei de pensionare, declară pentru MEDIAFAX surse europene.

Comisia Europeană ar fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% pentru pensii din bugetul României, prevăzut în PNRR, cu condiția creșterii pensiilor mici și măîărirea în perspectivă a vârstei de pensionare, declară pentru MEDIAFAX surse europene.

„România trebuie să se găbească cu reforma pensiilor. Nu suntem neapărat fericiți cu ceea ce se întâmplă, că nu vrem un mecanism de frânare, ci creșterea pensiilor mici și mărirea în timp a vârstei de pensionare. Doar așa am fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% din PNRR”, au spus pentru MEDIAFAX surse europene.

La întâlnirea celor trei miniștri cu reprezentanții Comisiei Europene, potrivit surselor citate, oficialii europeni au transmis că nu au o probleme cu măsurile, dar că propunerile nu reprezintă măsuri structurale.

De asemenea, referitor la modificarea deficitului bugetar, reprezentanții Comisiei vor garanții suplimentare pe limitarea cheltuielilor, pentru că guvernele anterioare nu au respectat angajamentele asumate.

„Noi am arătat o flexibilitate, dar vrem garanții pentru viitor”, au mai precizat sursele europene.

Executivul de la București cere Comisiei Europene eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, inclusiv cele speciale, precum și majorarea deficitului bugetar de la 4,4 la 5,5 din PIB.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana negocieri