x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Compania chineză HOYO-SHK va produce tractoare la Braşov, investiţia fiind de 20 de milioane dolari

Compania chineză HOYO-SHK va produce tractoare la Braşov, investiţia fiind de 20 de milioane dolari

18 Noi 2008   •   00:00

HOYO – SHK Modern Agricultural Equipment, reprezentantul pentru Europa al Shantuo Agricultural Machinery Equipment, din China, va investi 20 milioane de dolari într-o fabrică de ansamblat tractoare de mică putere în judeţul Braşov, anunţând o produţie de 100.000 de unităţi în perioada 2009- 2012.



HOYO – SHK Modern Agricultural Equipment Co Ltd., reprezentant unic pentru Europa al Shantuo Agricultural Machinery Equipment Co. Ltd., va ansambla tractoare la Braşov, pe o platformă industrială de 50.000 metri pătraţi, care va fi deschisă la începutul anului 2009.

Investiţia presupune crearea unei platforme de montaj al tractoarelor, kit-urile pentru aceste utilaje urmând să fie aduse din China.

Pentru început, vor fi angajaţi 150 de muncitori, numărul lor urmând să crească până la 500, odată cu extinderea fabricii. Investitorii promit să angajeze oameni din rândul disponibilizaţilor de la fosta uzină Tractorul, consultantul proiectului precizând că "existenţa mâinii de lucru şi experienţa internaţională a fostei uzine de tractoare de la Braşov este unul dintre elementele care au atras atenţia concernului chinez".

Platforma pe care se vor ansambla tractoarele se va întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, însă locul în care va funcţiona fabrica nu a fost stabilit, fiind luate în calcul trei variante.

"În 3 decembrie o delegaţie de la HOYO SHK se va deplasa la Braşov pentru a vedea locaţia câştigătoare din cele trei, iar la începutul anului vom pune bazele platformei de montaj. Este o investiţie de tip greenfield, în maximum şase luni va fi gata fabrica şi se vor face deja tractoare în 2009", a precizat Ionel Blănculescu, fost ministru pentru coordonarea autorităţilor de control.

Blănculescu a menţionat că producătorul chinez se va orienta în special pe producţia de tractoare de 20-30 de cai putere, având în vedere că pe piaţa românească peste 65% dintre tractoare au 65 de cai putere sau mai mult.

"În România există 174.000 de tractoare pentru agricultură. Dintre acestea, 80% şi-au îndeplinit deja norma, fiind uzate fizic şi moral. În plus, România are 9 milioane de hectare suprafaţă arabilă, deci fiecărui tractor îi revine 54 de hectare. La nivelul Uniunii Europene, această normă este de 12 hectare/tractor sau chiar mai puţin. De aceea, în România este nevoie de aproximativ 40.000 de tractoare. În aceste condiţii, pentru producătorul chinez piaţa românească este una extrem de atractivă", a explicat Blănculescu.

Potrivit acestuia, preţurile vor fi "extrem de conpetitive" şi sub cele practicate de companiile vest-europene.

HOYO – SHK Modern Agricultural Equipment Co Ltd. China este unic agent al Shantuo Agricultural Machinery Equipment Co. Ltd., pentru piaţa europeană. Shantuo este lider în fabricarea tractoarelor de dimensiuni medii şi mari din China, realizând exporturi în peste 60 de ţări, între care Rusia, SUA, Canada.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator tractoare