x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Complexul Lebăda din Amara, priponit la două stele de 27 de ani

Complexul Lebăda din Amara, priponit la două stele de 27 de ani

de Adrian Stoica    |    13 Dec 2017   •   17:39
Complexul Lebăda din Amara, priponit la două stele de 27 de ani

Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Generală a Sindicatelor din România (CGM-UGSR) a continua ieri seria dezvăluirilor privind jefuirea după 1990 a patrimoniului sindical şi distrugerea lui, de această dată fiind adusă în atenţie situaţia complexului balnear Lebăda din staţiunea Amara. La marea împărţeală  făcută de liderii confederaţiilor sindicale apărute după 1990, acesta a revenit celor de la Cartel ALFA, iar în prezent, complexul este administrat în participaţiune de  societatea  SIND  ROMÂNIA SRL, care are calitatea de Asociat Participant în cadrul asocierii prin intermediul căreia se administrează complexul, şi de societatea  ALFA HOTELS SRL (înfiinţată de Cartel ALFA-n. red), care are calitatea de Asociat Administrator în cadrul asocierii.

 

„La complexul Lebăda vorbim despre două corpuri de clădire care avea 944 de locuri de cazare. În ultimii ani unul din corpurile de clădire a fost închis, practic fiind abandonat. Acum, clienţii care mai trec pragul hotelului Lebăda, sunt atraşi doar de facilităţile pe care le oferă biletele de tratament acordate la preţ subvenţionat prin Casa de Pensii pentru că de condiţii de cazare nu prea se mai poate vorbi. Lipsa investiţiilor în această unitate hotelieră este demonstrată şi de faptul că ea a rămas tot la două stele, la fel ca în 1990”, se precizează într-un comunicat transmis de CGM-UGSR. Proprietarul complexului balnear este însă CGM-UGSR, continuatorul de drept recunoscut de justiţie al UGSR, organizaţie care nu a fost niciodată desfiinţată, se  spune în comunicat.

Construit din banii UGSR

Construcţia complexul Lebăda a fost decisă prin Hotărârea Consiliului de Miniştri al Republicii Socialiste România, din data de 30 decembrie 1967 (documentul anexat în facsimil-n.red). Astfel, la art.1 Hotărârea preciza: „Complex sanatorial cu bază de tratament şi bloc alimentar din comuna Amara, raionul Slobozia, regiunea Bucureşti, la un volum de 50.000.000 milioane lei, construcţii montaj, din valoarea totală de 65.000.000 lei. Termenul de punere în funcţiune este trim. III 1969”, iar la articolul 2 se spunea: „La cerea  Uniunii Generale a Sindicatelor din România, finanţarea complexului sanatorial prevăzut la art. 1 se va asigura din fondurile acesteia”.

Terenul, proprietatea tot a UGSR

Documentul emis de Consiliul de Miniştrii în 1967 rezolvă şi problema proprietăţii terenului pe care se va construi complexul balnear, la articolul 6 spunându-se că „se transmite din administarea Comitetului executiv al Sfatului popular al comunei Amara, raionul Slobozia, regiunea Bucureşti, în folosinţa Uniunii Generale a Sindicatelor din România, terenul proprietate de stat, identificat potrivit planului de situaţie anexat din care 4,04 ha în folosinţă gratuită fără termen şi 1,84 ha în folosinţă gratuită până la 30 septembrie 1969”.

În prezent, complexul Lebădă din Amara nu are Cartea Funciară şi nici cadastru.

În baza unor acte false, care să le ateste dreptul de proprietate asupra complexului, reprezentanţii Cartel ALFA au reuşit să deschidă doar rolul la Primăria Amara. „Proprietarul acestui complex turistic este încă UGSR care, prin continuatorul său de drept recunoscut de justiţie, Confederaţia Generală a Muncii-Uniunea Naţională a Sindicatelor din România  are dreptul de proprietate asupra lui”, mai susţin reprezentanţii CGM-UGSR, care cere intervben'ia organelor abilitate ale statului să facă lumină în acest caz.

×
Subiecte în articol: Complexul Lebăda amara