x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conaţionali blocaţi la graniţă in Austria

Conaţionali blocaţi la graniţă in Austria

de Marina Constantinoiu    |    14 Aug 2007   •   00:00

In jur de 100 de romăni aflaţi la Viena nu se pot intoarce in ţară deoarece le-au expirat paşapoartele.

O parte dintre ei sunt plecaţi din ţară dinainte de 1 ianuarie 2007, cănd nu se putea trece graniţa doar cu buletinul, de aceea au doar paşapoartele la ei. Alţii au buletinele, dar şi acestea sunt expirate, relatează Realitatea TV. Romănii au fost opriţi la graniţa Austriei cu Ungaria pentru că documentele lor de identitate erau expirate. Vameşii i-au trimis la Consulatul Romăniei pentru a rezolva problema actelor.


NERĂBDĂTORI. Romănii s-au adunat in faţa Consulatului şi, pentru că procesul de eliberare a actelor se desfăşura cu dificultate, au făcut o cerere de prelungire a programului de lucru cu publicul. In mod normal, programul Consulatului este de la ora 9 pănă la 12, dar consulul a luat decizia prelungirii orarului pănă cănd toţi romănii vor primi documente provizorii, lucru ce se va rezolva in zilele următoare.


REZOLVARE. Consulatul Romăniei din Viena a anunţat că tot personalul lucrează pentru rezolvarea situaţiei create şi a explicat că incidentele de la graniţă puteau fi evitate dacă romănii ar fi rezolvat problema actelor incă de la plecarea din localităţile unde s-au aflat pănă acum.


Pentru a preveni astfel de situaţii, Ministerul de Externe reaminteşte romănilor că la ieşirea din spaţiul Schengen sunt obligatorii documentele de identitate romăneşti valabile după cum urmează: paşaport, carte de identitate, titlu de călătorie. Totodată MAE recomandă, intr-un comunicat remis presei, tuturor persoanelor interesate să-şi procure astfel de documente inainte de plecare.

×
Subiecte în articol: observator