x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Concedieri colective mascate la RA-APPS

Concedieri colective mascate la RA-APPS

de Diana Scarlat    |    25 Mar 2010   •   00:00



Hotelul Triumf, al RA-APPS, concediază 27 de angajaţi în luna aprilie, iar sindicaliştii din unitate susţin că urmează şi alte concedieri în următoarele luni, deşi se fac angajări în continuare. Angajaţii pierd şi dreptul la salarii compensatorii de 200.000.000 de lei vechi.

Fiind mai puţini de 30, nu se consideră concediere colectivă, chiar dacă toate cele 27 de preavize au fost înaintate angajaţilor miercuri, 23 martie. Astfel, angajaţii concediaţi pierd dreptul la salariile compensatorii de 200.000.000 de lei vechi, clauză stipulată în contractul colectiv de muncă.

Decizia de concediere a fost luată de consiliul director, cu trei săptămâni în urmă. Unele posturi au fost desfiinţate, prin închiderea spălătoriei hotelului, despre care cele trei angajate care au primit preaviz susţin că încă mai funcţionează, dar cu uşile închise. Alt post a fost desfiinţat după ce angajatul care-l ocupa s-a întors din concediul de creştere a copilului, fiind întreţinător de familie.

ÎN GRIJA STATULUI. Principala motivaţie a concedierilor este lipsa fondurilor, însă statul nu economiseşte astfel bani, pentru că cei rămaşi fără locuri de muncă vor beneficia de ajutoarele de la stat. Printre cei concediaţi sunt mulţi întreţinători de familie, femei singure cu copii în îngrijire, care plătesc şi chirie pentru locuinţe şi care peste două săptămâni vor avea nevoie de ajutoare de la stat pentru a-şi creşte copiii. Angajaţii sunt hotărâţi să conteste deciziie de concediere, urmând să meargă până la CEDO, dacă instanţele din ţară nu le vor da câştig de cauză. Inspectoratul Teritorial de Muncă va decide dacă la Hotelul Triumf este vorba despre concedieri colective mascate sau nu, însă trucul folosit de angajator, de a da afară mai puţin de 30 de angajaţi într-o lună, le este defavorabil contestatarilor, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, atunci când angajatorii nu vor să plătească salariile compensatorii. Cap de listă al concediaţilor este chiar liderul de sindicat.

SOLUŢIE FINANCIARĂ. Ca o soluţie financiară pentru Hotelul Triumf, sindicaliştii susţin că s-a propus un parteneriat cu statul, prin care hugetarii care se deplasează în Capitală în interes de serviciu să se cazeze la baza RA-APPS, cu un preţ redus, de 100 de lei pe noapte. Astfel s-ar fi rezolvat şi problema ocupării hotelului, dar şi cea a cheltuielilor cu deplasările bugetarilor. Soluţia propusă de sindicalişti a fost respinsă din start, invocându-se principiul liberei concurenţe. 

×
Subiecte în articol: observator