Bugetarii au pichetat ieri sediile partidelor aflate la guvernare, aşa cum anunţaseră la 21 septembrie, când s-a stabilit calendarul acţiunilor de protest.
Sute de sindicalişti au ieşit în stradă, lansând un apel la solidaritate către angajaţii din mediul privat, pentru greva generală care va fi declanşată luni, 5 octombrie.
Legea salarizării unitare în domeniul bugetar nu a intrat în vigoare şi nici nu se va întâmpla asta până la decizia Curţii Constituţionale, care o va analiza la 28 octombrie. Bugetarii aşteaptă acum decizia, pentru a şti dacă îşi iau sau nu concediile fără plată până la 31 decembrie.
"Dacă legea va fi promulgată şi intră în vigoare, atunci lucrurile vor decurge normal, dar dacă va fi considerată neconstituţională, nu se poate lua această măsură. La Curtea Consituţională a fost contestat tot pachetul de legi. În clipa în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial, dacă textele vor fi considerate constituţionale, toţi ordonatorii de credite vor fi obligaţi să ia măsurile necesare pentru a aplica textul de lege", a explicat ieri ministrul Muncii, Marian Sârbu.
Până la pronunţarea sentinţei Curţii Constituţionale, sindicaliştii o contestă prin proteste de amploare. Ei au protestat ieri în faţa sediului central al PSD din Bucureşti, unde l-au huiduit şi l-au fluierat pe preşedintele partidului, Mircea Geoană. Cei peste 100 de sindicalişti nemulţumiţi au manifestat cu mult zgomot pentru renegocierea Legii salarizării unice.
Liderii sindicaliştilor au fost invitaţi la discuţii cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, la sediul PSD, în faţa căruia au organizat pichetul. Fuseseră şi la sediul PD-L înainte de dialogul cu ministrul Muncii, însă acolo nu au găsit nici un reprezentant al partidului care să stea de vorbă cu ei.
GREVĂ GENERALĂ ŞI MITING
După greva generală anunţată pentru 5 octombrie, Alianţa Bugetarilor pregăteşte un miting de amploare la care vor participa toate confederaţiile sindicale, cu prilejul Zilei Internaţionale a Muncii Decente, la 7 octombrie. Bugetarii susţin în continuare că vor refuza categoric participarea la alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie, respectiv 6 decembrie.
Bugetarii spun că cele trei legi asumate de Guvern vor duce la pierderea unor drepturi pe care le au în prezent şi la scăderea salariilor, cu toate că atât ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, cât şi premierul au declarat în mai multe rânduri că drepturile salariale din prezent sunt garantate şi după intrarea în vigoare a noii legi, iar intenţia este aceea de a se mări salariile, nu de a se reduce.
Citește pe Antena3.ro