Nicolae Voiculeţ va cânta vineri seara la "Naiul de Aur al României", un instrument unic în lume, "creat din bogăţiile Munţilor Apuseni", în cadrul concertului de la Ateneul Român care marchează încheierea mandatului ţării noastre la preşedinţia semestrială rotativă a Consiliului Uniunii Europene, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Artistul va prezenta, în cadrul evenimentului, primul instrument-manifest creat vreodată în lume, care spune povestea tristă a bogăţiilor României împrăştiate astăzi în toate colţurile lumii şi plătite cu trudă şi cu vieţile românilor din Apuseni, precizează sursa citată.
"Doresc ca în 12 iulie, în premieră mondială, cu ocazia concertului pe care îl susţin la Ateneul Român, la invitaţia Guvernului României, pentru încheierea preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, să cânt cu 'Naiul de Aur al Munţilor Apuseni', un instrument unic în lume, creat special pentru memoria acelor locuri şi acelor oameni. Este un instrument-manifest, care va fi lansat în premieră naţională şi se va numi 'Naiul de Aur al României'", a declarat Nicolae Voiculeţ, citat în comunicat.
'Naiul de aur al României' va putea fi văzut şi auzit la concerte itinerante organizate de către Asociaţia Culturală Nicolae Voiculeţ pe tot parcursul anului 2019 - 2020, iar la final va fi donat pentru expunere la Muzeul Naţional de Istorie a României, ca simbol al strălucirii, evoluţiei şi declinului industriei aurifere din România.
"Din cele mai vechi timpuri până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. De peste două milenii, locuitorii din Munţii Apuseni au trudit pentru a scoate la lumina zilei aurul, preţiosul metal care a creat şi destrămat imperii influenţând radical destinele multor milioane de oameni. (...) Astăzi, când vorbim despre ce a însemnat România ultimilor 100 de ani, trebuie să privim cu responsabilitate la ce s-a întâmplat cu industria auriferă a României, realizări şi eşecuri, în acest moment consecinţele fiind evidente, dar mai puţin asumate. Contrastul între strălucirea aurului şi ruina a ceea ce a fost locul exploatării miniere este cutremurător, dar este o realitate evidentă. De aceea m-am gândit să aduc aminte aceste adevăruri, prin sunetele unui nai construit din aurul acestor locuri ale Transilvaniei", a mai spus artistul.
AGERPRES