7 iulie este data la care vor fi date publicităţii cele şapte noi minuni naturale ale lumii. Singura rezervaţie din România înscrisă în această competiţie este Parcul Naţional Retezat.
Parcul Naţional Retezat rămâne în cursa pentru cele şapte noi minuni naturale ale lumii. La mijlocul acestei săptămâni, oficialii concursului ameninţaseră Retezatul cu excluderea, întrucât rezervaţia din România nu beneficia de un suport oficial.
Organizatorii proiectului i-au avizat joi pe cei care au înscris Retezatul în acest concurs că voturile acordate Parcului ar putea fi anulate întrucât Rezervaţia nu beneficiază de suport oficial, aşa cum prevede regulamentul. Românii au dat din coate şi au reuşit să rezolve problema. Comitetul de suport şi Scrisoarea oficială de suport au fost rezolvate prin eforturile Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, care s-a mobilizat exemplar pentru a susţine Parcul Naţional Retezat. Cele două documente au fost trimise prin fax la Fundaţia 7Wonders, sperându-se ca, în scurt timp, în dreptul Retezatului să nu mai apară "bulina roşie" ce avertiza că această candidatură nu e susţinută de o autoritate din ţara de origine.
COMPONENŢĂ
Comitetul pentru Retezat are, deocamdată, următoarea componenţă: preşedinte Gheorghe Nichiforel (director general adjunct RNP Romsilva), membri: Ion Machedon (şef Serviciu Cercetare Ştiinţifică, Formare Profesională şi Promovarea Imaginii RNP), Erika Stanciu (preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Parcului), Mircea Vergheleţ (şef Serviciu Arii Protejate RNP), Zoran Acimov (director APN Retezat), Călin Hera (ziarist) şi Octavian Arsene (director Direcţia Dezvoltare şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Turismului). Comitetul va putea fi completat şi cu alte persoane interesate. Pentru ca România să ajungă să profite economic de această extraordinară promovare (gratuită) ce se face prin intermediul campaniei 7Wonders, românii trebuie în continuare să voteze Retezatul la adresa http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/?firstselect=5:115
REACŢII
"Ar fi impardonabil ca o comoară a naturii ca Parcul Naţional Retezat să rateze şansa ca la 7 iulie să fie considerată oficial o nouă minune a lumii doar pentru că o mână de oameni nu a reuşit să îşi unească forţele pentru a forma Comitetul Oficial de Promovare. Este, de asemenea, ruşinos că am ajuns să fim traşi de mânecă pentru a face acest pas esenţial, înfiinţarea Comitetului. Milioane de oameni au votat deja pentru ca Retezatul să ajungă o nouă minune a lumii. Alte zone care au beneficiat de acelaşi suport au fost practic invadate de turişti şi au înregistrat o creştere economică de până la 70%. O asemenea creştere nu este de neglijat şi ar putea scoate zona Retezatului şi Valea Jiului din sărăcie şi tristeţe. Totuşi, această întârziere a înfiinţării Comitetului mă face să mă gândesc că cineva este mai degrabă interesat să distrugă zona de vreme ce Drumul Naţional 66A prin inima Retezatului se construieşte mai rapid decât Autostrada Bechtel şi că se insistă în continuare pe exploatarea de cărbune din zonă pentru producţia de energie murdară. Asta reiese şi din «Strategia de dezvoltare locală» semnată de primarii din Valea Jiului, de vreme ce din axele prioritare considerate, turismul şi protecţia mediului se regăsesc pe ultimele locuri ca importanţă. România are la dispoziţie doar câteva zile să înfiinţeze Comitetul Oficial de Promovare şi cei de la Parc au nevoie de sprijinul românilor. Îmi doresc să ajut Retezatul să ajungă în finală şi am cerut Administraţiei Parcului Naţional Retezat ca organizaţia de protecţia mediului pe care o înfiinţez luna aceasta să fie între primii membri ai Comitetului", a declarat Gabriel Păun, fost coordonator Greenpeace al campaniei pentru protejarea peisajului forestier din Retezat.
Citește pe Antena3.ro